MENIU

Klaus Iohannis, mesaj după cutremurul devastator din Maroc: „Sunt întristat de dezastrul care a avut loc”

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj după cutremurul devastator din Maroc.

 

Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj de compasiune după tragedia ce a cuprins Marocul după cutremurul de magnitudine aproape 7. Un ultim bilanț al victimelor arată Numărul victimelor crește de la oră la oră, un ultim bilanț arată că sunt în prezent peste 800 de morți și peste 600 de răniți.

„Sunt întristat de dezastrul care a avut loc aseară în Maroc. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile celor care şi-au pierdut viaţa în această tragedie. Dorim însănătoşire grabnică răniţilor", a scris Klaus Iohannis, pe rețeaua X, fostă Twitter.

 

Un cutremur puternic a lovit munții Atlas din Maroc, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Cel puțin 800 de oameni au murit după seismul puternic ce a zguduit sâmbătă centrul Marocului, potrivit unui prim bilanț al victimelor. Pagubele anunțate de autoritățile de la Rabat sunt enorme și oamenii sunt panicați în orașele din centrul țării, inclusiv în cel turistic Marrakech.

Dezastru în Maroc: Cutremur puternic, de magnitudine aproape 7, urmat de o replică - Cel puțin 800 de morți - Imagini apocaliptice

Centrul naţional pentru cercetare ştiinţifică şi tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat că seismul a fost de magnitudinea de 7 pe scara Richter, iar epicentrul său a fost localizat în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul Marrakech, destinaţie foarte populară printre turiştii străini.


Numărul răniților s-a dublat în câteva ore, ajungând la 672. Dintre acestea, 205 de persoane în stare critică, a anunțat Ministerul de interne din Maroc, relatează CNN.

Numărul victimelor se ridică deja, în total, la peste 1.500.

Seismul de sâmbătă este unul dintre cele puternice seisme care au lovit țara până în prezent.

Este un cutremur neobișnuit spun specialiștii, ultimul seism de peste 6 grade a avut loc in urma cu mai bine de 100 de ani în țara nord-africană.

La 24 februarie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a zguduit provincia Al Hoceima, la 400 kilometri nord-est de Rabat, făcând 628 de morţi şi provocând pagube materiale importante.