Klaus Iohannis, lovitură nimicitoare pentru T. Toader: Iau avizul CSM foarte în serios
Şeful statului consideră că avizul negativ dat de CSM raportului privind revocarea procurorului şef al DNA este o decizie firească.
Solicitat să comenteze anunţul făcut de CSM, care practic a defiinţat raportul întocmit şi prezentat de ministrul Justiţiei, şeful statului a afirmat că "CSM s-a dovedit a fi o instituţíe dedicată, aşa cum scrie în Constituţie, în sensul garantării acesteia şi, ca atare, iau toate demersurile CSM în serios."
Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ cererii ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Danca, solicită demisia ministrului Justiției, după această înfrângere din plenul CSM.
"Dupa avizul negativ dat de CSM propunerii de revocare a procurorului sef al DNA, Tudorel Toader trebuie sa-si dea demisia daca mai are o urma de onoare. Nici in fata CSM, Tudorel Toader nu a prezentat niciun motiv temeinic care sa impuna revocarea conducerii DNA. Dimpotriva, cu fiecare interventie publica se afunda tot mai mult in mocirla acuzatiilor lipsite de probe la adresa procurorului sef al DNA. A ales sa fie in continuare de partea infractorilor. Asa nu mai poate continua mandatul de ministru al Justitiei. Trebuie sa plece imediat din functie!", susțin oficialii PNL.
Procurorul general, Augustin Lazăr, l-a întrebat marți pe Tudorel Toader, la ședința Secției pentru procurori a CSM, dacă ministrul Justiției poate să facă o cerere de revocare a procurorului șef al DNA fără a ține cont de procedurile prevăzute în regulament.
"Poate ministrul Justiției, respectiv Executivul, să formuleze o cerere de revocare ignorând procedura care este anume prevăzută în regulamentul CSM, garantul independenței magistraturii, tocmai pentru a evită arbitrariul și dorințele politice, imixtiunile care s-ar putea ivi?", a întrebat Augustin Lazăr.
Ministrul Justiției, spune Constituția, exercită autoritatea asupra procurorilor, nu privind soluțiile, că nu e treaba lui, dar privind activitatea de urmărire penală, a răspuns Toader. ”Legea (...) stabilește că ministrul Justiției poate cere revocarea procurorului șef în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale (...). Prin urmare, avem un cadru constituțional care îți conferă autoritatea, ai un cadru legal care îți conferă competență. (...) Regulamentul nu poate să nu respecte prevederea din lege", a mai afirmat ministrul.
Procurorul general a insistat asupra prevederilor din regulamentul CSM, precizând că acesta stabilește pas cu pas cum trebuie să fie verificată posibilă activitate defectuoasă a procurorului șef, dându-i ocazia să se apere și să conteste o eventuală hotărâre defavorabilă, ministrul Justiției replicând că o lege are prioritate în față unui regulament.
Augustin Lazăr a întrebat, ulterior, dacă un reprezentant al puterii executive poate să nu aștepte finalizarea unor proceduri de verificare aflate în curs, răspunsul lui Tudorel Toader fiind, din nou, că regulamentul CSM nu poate să limiteze competențele ministrului Justiției.