MENIU

Klaus Iohannis, la Bruxelles: Situaţia este destul de bună cu PNRR. Avem un Plan finalizat şi cred că aceste discuţii cu Comisia sunt foarte benefice

Președintele României, Klaus Iohannis / FOTO: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis susține că România se află într-o situaţie "destul de bună" în privinţa Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), menţionând că discuţiile cu Comisia Europeană sunt "foarte benefice", iar o aprobare rapidă a planului "fără a merge în profunzime" nu ar ajuta.

"Cred că situaţia este destul de bună, având în vedere că noi avem un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă finalizat, l-am depus şi cred că aceste discuţii cu Comisia sunt foarte benefice. Pot să vă spun şi de ce; nu ne ar ajuta o aprobare rapidă acum fără a merge în profunzime, fiindcă, ulterior, aceste proiecte trebuie implementate şi decât să avem discuţii ulterioare pe fiecare tranşă de finanţare, cum din păcate s-a întâmplat de multe ori până acum, prefer să avem toate aceste discuţii şi clarificări la început, să avem toate aspectele discutate şi lămurite cu Comisia după care să pornim la implementarea proiectelor în aşa fel încât să le putem implementa foarte repede şi foarte bine fără să ne oprim pe parcurs, cum s-a mai întâmplat, din păcate, la fonduri europene. Mai bine sacrificăm o lună-două, clarificând tot şi, când este gata, pornim şi le punem în practică", a afirmat Iohannis, în declarația de presă susținută la Bruxelles, înaintea reuniunii Consiliului European.

 

Președintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. Principalele subiecte de pe agenda reuniunii vizează coordonarea la nivelul Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19, procesul de redresare economică a Uniunii, gestionarea fenomenului migraţiei, relaţiile externe ale UE, în special relaţia cu Turcia, în contextul situaţiei din Mediterana de Est, şi relaţia cu Federaţia Rusă.

De asemenea, preşedintele Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins, în care vor fi abordate provocările economice pentru Zona Euro în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi progresele înregistrate cu privire la Uniunea Bancară şi Uniunea Pieţelor de Capital.

În marja Consiliului European, liderii Uniunii Europene vor avea o întâlnire cu s e cretarul general al ONU, Antonio Guterres, reconfirmat pentru un nou mandat de 5 ani la conducerea organizaţiei. Agenda de discuţii va cuprinde subiecte precum multilateralismul, combaterea schimbărilor climatice, drepturile omului, pacea, dezvoltarea şi redresarea globală post COVID-19.