MENIU

Klaus Iohannis, primele declarații despre stocarea vaccinurilor anti-COVID-19 de la Institutul Cantacuzino

Klaus Iohannis, președintele României

Președintele Klaus Iohannis a vizitat vineri Centrul național de stocare a vaccinurilor anti-COVID-19 de la Institutul „Cantacuzino”. Au fost prezenți și premierul interimar  Nicolae Ciucă și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

 

„Aici, la Cantacuzino, s-a creat un centru special, toate dozele de vaccin vor veni inital aici si apoi vor fi distribuite in țară. Este impresionant ce s-a realizat - o sala cu totul nouă, un flux pentru vaccin, totul ca la carte, acest container e o mostra, dar poate fi replicat rapid. Mașinile care duc cutiile cu vaccin. Am discutat cu toti cei implicati, procedurile. Totul este organizat, nu teoretic, practic.

Imediat dupa ce vor sosi vaccinurile, vom intra in campania de vaccinare.

Dozele vin in transe, nu toate, prima data, cea simbolica de 10.000, incepand din ianuarie vin doze mai mari, cel putin 100.000 de doze pe saptamana sau mai mult.

În prima etapa va fi vaccinat personalul medical, credem ca in martie va incepe vaccinarea populatiei. 

Important de stiut e ca vaccinarea nu e obligatorie, e singura cale de a scapa de pandemie.

Vom avea mai multe tipuri de vaccin, toate sunt eficiente, sigure, si in acest fel vom putea, daca ne mobilizam si mergem la vaccinare, pana in vara, sa scapam de aceasta pandemie.

Pana atunci, trebuie sa avem grija si sa respectam restrictiile. Am observat ca foarte multa lume e interesata de ce se intampla de Craciun si de Anul Nou: restricțiile rămân. Aceste restrictii nu sunt facultative, ci obligatorii. Este in interesul fiecarui roman sa repecte aceste restrictii, pentru un motiv simplu - sa nu ajunga el, copilul lui, parintele sau bunicul lui in spital. (...)

Pentru cei care nu inteleg vorba buna, vor avea surpriza sa fie amendati. Restricțiile nu-s doar asa sa fie, ci este obligatorie respectarea lor. Cred ca majoritatea romanilor inteleg rolul restrictiilor, al mastii. (...)

E foarte clar un lucru ce-l observam pe zi ce trece - aceste masuri sunt corecte. Cu totii vedeti datele comunicate oficial. (...) Insa numarul nu mai e in crestere cum a fost, din pacate, in noiembrie. Se poate observa o mica scadere, dar nu este momentul pentru o relaxare, chiar daca incepe campania de vaccinare, nu putem sa ne relaxam.

In timpul sarbatorilor, daca vreti sa va fie bine, stati acasa cu familia”, a declarat președintele la finalul vizitei la Institutul Cantacuzino.

Klaus Iohannis a ajuns, la ora 13.00, la Centrul național de stocare a vaccinurilor anti-COVID-19 din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

În România, Centrul național de primire și stocare a dozelor de vaccin din România este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București.

Institutul Cantacuzio poate stoca 1,5 milioane de doze la minus 80 de grade, potrivit medicului mililtar Valeriu Gheorghiță. 

Avizarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" din Bucureşti ca centru naţional de stocare al vaccinurilor împotriva COVID-19 este în curs de realizare, fiind finalizate toate etapele de amenajare a spaţiilor, inclusiv montarea ultracongelatoarelor de stocare la -80°C.

Ulterior vor fi finalizate la nivelul CNCAV (Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19) procedurile de lucru care privesc activităţile medicale şi logistice desfăşurate pe parcursul campaniei de vaccinare.

Vor exista și 6 centre regionale de stocare a vaccinului, la cele șase spitale militare din țară. În aceste centre vor funcționa congelatoarele la minus 80 de grade. Săptămâna viitoare vor fi complet pregătite și centrele regionale.

Situația stocuriloe de vaccin anti COVID-19 va fi cunoscută cu ajutorul Registrului Național al Vaccinărilor. Astfel, vor putea fi cunoscute în fiecare moment situația stocurilor, numărul persoanelor care s-au vaccinat și o evaluare în timp real a reacțiilor post vaccinale.

Guvernul a aprobat deja peste 1.000 de centre de vaccinare anti-COVID-19 în România: circa 350 de centre în unitățile sanitare și aproape 700 pentru restul populației. Vor exista și caravanele de vaccinare, adică acele centre mobile, în jur de 80 la număr. 

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România este pregătită să înceapă vaccinarea în 27 decembrie, iar din primele doze va fi vaccinat personalul medical din spitalele de boli infecțioase.

Astfel că primul român din țară va fi vaccinat anti-COVID pe 27 decembrie, când se așteaptă să ajungă un prim lot, simbolic, de 10.000 de doze, din care va fi imunizat personalul medical din linia întâi. Primul lot înseamnă vaccinare și rapel pentru 5.000 de persoane, dirijat către secțiile de boli infecțioase, a anunțat ministrul Nelu Tătaru.

„Ulterior se va primi o nouă tranșă de 600.000 de doze, pentru 300.000 de vaccinări și rapel, apoi, la fel, în a doua lună, urmând ca populația generală să intre la vaccinare din martie-aprilie, nu grupele de risc, până la luna iunie”, a explicat în această săptămână și ministrul Sănătății.

Citește și Anunț important pentru populație: Nu vor exista LISTE de așteptare pentru vaccinarea anti COVID-19, ci programări. Cum ajunge vaccinul Pfizer în țară

România a solicitat doze de vaccin anti COVID-19 pentru imunizarea unui număr de 11 milioane de persoane. Vaccinul se administrează în 2 doze, la interval de 21 de zile.

Mai multe articole despre:
klaus iohannis stocare vaccinuri cantacuzino