Klaus Iohannis, discuții cu o delegaţie a Grupului Băncii Europene de Investiţii despre securitatea de la graniță
Preşedintele Klaus Iohannis a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Grupului Băncii Europene de Investiţii, condusă de preşedintele BEI, Nadia Calvino, prilej cu care interlocutorii au abordate teme de actualitate de pe agenda europeană, precum tranziţia verde, digitalizarea, inovarea, dar şi aspecte privind securitatea şi industria apărării în contextul războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială, şeful statului a subliniat cooperarea foarte bună dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, consolidată de-a lungul a peste trei decenii de parteneriat.
În cadrul discuţiilor, a fost evidenţiat portofoliul “consistent” al BEI în ţara noastră, concentrat pe finanţarea programelor operaţionale, susţinerea finanţării sectorului privat în domenii importante pentru dezvoltarea economică şi socială a României, precum transport, energie, sănătate, dezvoltare urbană şi educaţie.
Cu privire la aspectele legate securitate şi apărare, Klaus Iohannis a insistat asupra acestor dimensiuni şi a apreciat lansarea, de către BEI, a programului Iniţiativa Europeană Strategică de Securitate (SESI), care finanţează proiecte de infrastructură de securitate civilă şi proiecte privind tehnologiile avansate, precizează sursa citată.
Cei doi oficiali au accentuat necesitatea investiţiilor în noile tehnologii, luând în considerare provocările existente în legătură cu tehnologiile viitorului, abordare care să contribuie la un profil relevant al Uniunii Europene pe pieţele internaţionale.
În domeniul tranziţiei verzi, România este interesată să continue şi să dezvolte cooperarea cu BEI. Astfel, a fost subliniat faptul că Pactul Verde European trebuie să aducă prosperitate pentru toţi şi să implice constructiv cetăţenii şi mediul economic. Finanţarea oferită de BEI trebuie să facă economia europeană mai puternică, prin investiţii care să susţină dezvoltarea industriilor verzi şi competitivitatea economică, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Potrivit sursei amintite, cei doi demnitari au convenit astfel că implementarea agendei climatice este strâns legată de creşterea competitivităţii şi a coeziunii la nivelul UE şi au subliniat că dialogul în domeniul finanţării şi cel al tehnologiei verzi trebuie amplificat şi cu state din afara Uniunii, pentru o tranziţie verde incluzivă şi eficientă.