MENIU

Klaus Iohannis critică universităţile care permit plagiate şi profesorii care dictează după dictare

Presedintele Klaus Iohannis a criticat dur profesorii universitari care "încă dictează după capitole din cărți", dar si universitatile incapabile sa atraga studenti si sa stopeze fenomenul plagiatului. Iohannis a vorbit marti despre "cultura plagiatului" care se manifesta nu doar la lucrarile de doctorat, ci si in primii ani de facultate.

Iohannis a insistat intr-un discurs sustinut la Universitatea Dunarea de Jos din Galati asupra calitatii invatamantului universitar. Presedintele a spus ca nu doar subfinantarea invatamantului este o problema, ci si calitatea procesului educational, citand incapacitatea universităților de a atrage potențiali studenți valoroși din medii socio-economice defavorizate sau din afara țării, prin strategii de internaționalizare a învățământului superior.

"Este nevoie ca universitățile să își definească mai bine misiunea și contextul economico-social căruia îi răspund", a mai spus Iohannis, care a atentionat si asupra scaderii numarului de studenti.

Presedintele a vorbit in discursul sau si despre integritatea academica si a spus ca verdictele de plagiat in cazul anumitor doctorate reprezinta "doar varful icebergului":

"Lucrările de licență, tezele de masterat, dar și lucrările din timpul anilor de studiu ar trebui, la rândul lor, să respecte o serie de norme clare, aplicate în mod consecvent în practica din mediul universitar. Astfel, am putea preveni «cultura plagiatului» încă din primii ani", a spus Iohannis in deschiderea Forumului Organizațiilor Studențești din România. Klaus Iohannis a anuntat si evaluarea in premiera a școlilor doctorale, acuzand insa intarzierea cu care e realizata.