MENIU

Klaus Iohannis avertizează: În educaţie, trăim mai multe crize simultan

Klaus Iohannis trage un semnal de alarmă în privinţa educaţiei! „Trăim mai multe crize simultan”, a avertizat preşedintele României. Şeful statului a subliniat faptul că prea puţini tineri termină studiile universitare, iar mulţi dintre ei o fac în străinătate.

"Trăim mai multe crize simultan: pe de-o parte, tinerii au acum cea mai mică pondere în totalul populației din întreaga istorie a României. Pe de altă parte, prea puțini sunt educați la un nivel la care să fie pregătiți pentru a face față unei lumi și unei economii aflate într-o schimbare rapidă. Aceste realități dure nu mai pot continua. Avem nevoie nu de schimbări minore și dese, ci de schimbări profunde, gândite pe termen lung", a spus Iohannis, la cea de-a X-a Gală a profesorului Bologna, organizată la Palatul Cotroceni.

El a amintit că prima ediție a Galei profesorului Bologna a avut loc la Sibiu pe vremea când era primar.

"Atunci, în 2007, vremurile erau diferite. Existau aproape un milion de studenți într-un sistem greoi și încărcat, în care calitatea era pusă la încercare de o lipsă cronică de spații educaționale și de un număr insuficient de cadre didactice. În doar 10 ani peisajul din învățământul superior s-a schimbat radical. Avem mai puțin de 500.000 de studenți", a arătat Iohannis.