Klaus Iohannis, anunț oficial despre ajutorul militar dat Ucrainei în viitor - Cum comentează mesajele Slovaciei și Ungariei
Președintele Klaus Iohannis a anunțat care va fi poziția României față de Ucraina în războiul dus contra Rusiei și dacă se va mai implica în ajutorul militar și umanitar pentru țara invadată.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit joi, la Bruxelles, despre poziția viitoare a României în asistența militară dată Ucrainei, în condițiile în care o primă țară din UE a anunțat oficial că va înceta acest ajutor. Șeful statului a criticat indirect și Ungaria, fără a pronunța numele țării vecine, care a anunțat încă de anul trecut că nu se va implica în ajutorul militar pentru Ucraina în războiul dus contra Rusiei.
„Să începem cu Ucraina. Slovacia a fost un partener bun pentru Ucraina și a livrat ce a putut. Dar nu putem să spunem că Ucraina a supraviețuit doar numai datorită acestei livrări, a fost din pachetul pentru Ucraina. Este păcat că Slovacia și-a schimbat abordarea cu noul guvern, dar asta e abordarea lor.
Mai e cineva care are aceeași abordare, tot păcat, tot lângă noi. Dar noi vom continua.
Nu văd prin asta o problemă de ajutor pentru Ucraina. Majoritatea ajutorului nu s-a dus acolo. Poziția României este fermă, a rămas neschimbată din prima zi și așa va rămâne”, a subliniat președintele Klaus Iohannis, în declarațiile făcute la Bruxelles.
„În ceea ce priveste initiativa unei aliante, în masura in care presedintele Macron va prezenta această chestiune, și o vom discuta si vom ajunge la niste concluzii, voi informa publicul”, a adăugat Klaus Iohannis.
Slovacia a anunțat oficial că nu va mai furniza arme Ucrainei. Noul prim-ministru populist al Slovaciei, Robert Fico, a declarat joi, la Bruxelles, că guvernul său încetează ajutorul militar acordat Ucrainei.
Iohannis poartă discuții cu șefa Comisiei Euroepne pentru mai mulți bani de la UE pentru exportul de cereale ucrainene și reconstrucția Ucrainei
Întrebat dacă va pleda și pentru o suplimentare a ajutorului financiar pentru Ucraina în reconstrucție după războiul declanșat de Rusia, președintele a anunțat că poartă discuții deja, în acest sens, cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Este o chestiune în discuție. Această chestiune am început să o discut cu presedinta Von der Leyen încă de când ne-am întâlnit la ONU, la New York. Este o discuție care continuă. Sperăm să obținem fonduri suplimentare pentru ceea ce facem ca să funcționeze logistica de export din Ucraina spre piețele lumii, în special, evident, exportul de grâu spre piețele lumii. E o discuție pe care o voi purta și astăzi , dar nu aș intra în această fază a discuției în detalii publice”, a explicat Klaus Iohannis.
Președintele Iohannis a făcut aceste declarații, joi, înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.