Klaus Iohannis a semnat decretul! Când începe supravegherea infractorilor cu BRĂȚĂRI electronice
Legea privind monitorizarea electronică a suspecților arestați la domiciliu sau a persoanelor împotriva cărora au fost emise ordine de protecție a fost promulgată luni de președintele Klaus Iohannis.
Noua lege, privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, promulgată de Klaus Iohannis prevede crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor implicate în proces.
Până vor fi aplicate brățările electronice va mai trece un an de zile. Potrivit legii, operaționalizarea SIME se face cel mai târziu la data de 1 martie 2022. Monitorizarea electronică se aplică, în primă fază, în sistem pilot, de la 1 martie 2022 până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025. Cazurile vizate în această fază vor fi cele de violență domestică și în cazul aplicării ordinului european de protecție.
Rolul realizării infrastructurii electronice - Sistem Informatic de Monitorizare Electronic (SIME) - este de a gestiona situația suspecților care sunt cercetați sub control judiciar sau în arest la domiciliu. Administrarea SIME va fi asigurat de Inspectoratul General al Poliției Române și Administrația Națională a Penitenciarelor, iar Serviciul de Telecomunicații Speciale se va asigura că noul sistem va fi compatibil cu cel care administrează numărul unic de urgență.
Brățările electronice vor putea fi puse pe gleznele celor împotriva cărora se emite un ordin de protecție, dar și pentru supravegherea de la distanță a unor deținuți. Prin excepție, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe brațul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.
Un alt dispozitiv fix este montat în locuința sau în preajma locuinței celui care este arestat la domiciliu. Încălcarea de către cel supravegheat va transmite în sistemul informatic ce va fi înființat diferite alerte care îi vor pune în gardă pe polițiști pentru a se deplasa fie la domiciliul celui arestat, fie la persoană față de care o persoană care are ordin de restricție.
Alertele sunt de patru tipuri: de părăsire a imobilului, de pășire a perimetrului, de apropiere și de defecțiune. Ultima se folosește în cazul în care persoana supravegheată încearcă să demonteze sau să defecteze dispozitivul. Alertele se transmit automat dispeceratului de urgență operat de poliție. Operatorul de serviciu urmează să primească instantaneu alerta, atunci când cineva încalcă regulile, numele acele persoane, precum și locul în care acesta se află. Datele de localizare ar trebui să se transmită în timp real.
Persoanele care vor distruge dispozitivul electronic de supraveghere riscă între 6 luni și 3 ani de închisoare, potrivit noii legi.
Deputaţii au adoptat proiectul de lege pe 21 aprilie, cu unanimitate de voturi. Au adoptat un amendament conform căruia SIME se mai utilizează în scopul supravegherii la distanţă, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit formei iniţiale, adoptată de Senat, SIME se mai utiliza în scopul supravegherii la distanţă a deţinuţilor, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, prin amendament fiind astfel eliminat din text cuvântul "deţinuţi", relatează Agerpres.
În cazul în care persoana protejată este un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani sau o persoană fără discernământ, consimţământul cu privire la utilizarea dispozitivului electronic de supraveghere se exprimă de către reprezentantul legal, cu excepţia situaţiei în care unicul reprezentant legal este chiar persoana supravegheată, caz în care consimţământul se va exprima de către reprezentantul Direcţiei de Asistenţă Socială, prevede un alt amendament.
În scopul prevăzut de lege, organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.
Comunicarea între organul de supraveghere şi persoana supravegheată sau persoana protejată realizată prin intermediul unor sisteme de comunicare la distanţă poate fi înregistrată. Înregistrarea se realizează cu informarea prealabilă a persoanei supravegheate sau persoanei protejate, fără a fi necesar acordul acesteia.