MENIU

Klaus Iohannis a început vizita de stat în Estonia - Președintele României: „Să fim uniți în fața provocărilor”

Președintele României - Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, miercuri, la Palatul Kadriorg, de omologul eston, Kersti Kaljulaid, cu ocazia vizitei de stat pe care o efectuează în Estonia.

Miercuri, la ora 17:00, Klaus Iohannis a participat la Ceremonia primirii oficiale la Președinția Republicii Estonia, la Palatul Kadriorg. Cei doi şefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete, iar la final au susţinut o declaraţie comună de presă.

„2021 este anul celebrării centenarului relațiilor bilaterale și a celor 30 de ani de la reluarea acestora.

Dincolo de momentul simbolic, vizita reprezintă o continuare a dialogului deschis și constant cu doamna președinte. Am subliniat interesul deosebit pentru intensificarea schimburilor comerciale și sectoriale.

Am mai remarcat că după problemele generate de pandemie, relațiile noastre economice cunosc de la începutul acestui an un reviriment îmbucurător”, a spus Klaus Iohannis.

„Daţi-mi voie să încep cu ce am spus luni, după Summitul NATO, atunci am spus-o la sfârşitul intervenţiei mele. Prin deciziile luate la Summitul NATO din 14 iunie, România şi românii sunt mai bine protejaţi, securitatea României este mai bine garantată. Pentru statele noastre, pentru naţiunile noastre amândouă, relaţia transatlantică puternică este vitală. Relaţia transatlantică nu este o relaţie de tip diplomatic doar, sau economic doar, relaţia transatlantică este chiar baza democraţiilor noastre, care se bazează pe valori. Şi aş menţiona, în acest context, ceva ce a spus preşedintele Biden în cadrul alocuţiunii pe care a ţinut-o la NATO: din păcate, în ziua de astăzi, în lume sunt mai puţine democraţii şi mai multe autocraţii. Este îngrijorător şi este sarcina noastră, este obiectivul nostru, să păstrăm abordarea noastră democratică. Asta înseamnă să fim puternici”, a declarat preşedintele Iohannis, întrebat care sunt poziţiile Estoniei şi României cu privire la viitorul NATO.

Președintele va avea joi, la ora 09:00, o întâlnire cu prim-ministrul Republicii Estonia, Kaja Kallas, la Guvernul Republicii Estoni. La 10:0, va avea o întâlnire cu președintele Parlamentului Republicii Estonia, Jüri Ratas, la Parlamentul Republicii Estonia, iar la 10:45 va începe ceremonia depunerii coroanei de flori la Monumentul Războiului de Independență.

La ora 11:0, Klaus Iohannis va face o vizită la Primăria orașului Tallinn, iar la 11:30 va vizita Centrul e-Estonia, urmând ca la 12:00 să viziteze Unicorn Squad.

Mai multe articole despre:
klaus iohannis vizita estonia