MENIU

Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu ministrul de Externe albanez la Cotroceni. Ce au discutat cei doi oficiali

Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu ministrul de Externe albanez la Cotroceni. Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Albaniei, Igli Hasani. În cadrul acestei întâlniri, președintele României a reiterat sprijinul privind parcursul european al Albaniei. 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a reconfirmat sprijinul pentru continuarea procesului de extindere pe ambele dimensiuni geografice - Balcanii de Vest şi partenerii estici, bazat pe merite proprii în ceea ce priveşte avansarea proceselor de reformă şi a reiterat sprijinul pentru lansarea efectivă a negocierilor de aderare a Republicii Albania la Uniunea Europeană, respectiv disponibilitatea României de a furniza asistenţă în acest proces.

În cadrul discuţiilor, au fost evocate relaţiile tradiţionale dintre cele două state, oportunităţile de diversificare a schimburilor comerciale, facilitate de lansarea recentă a curselor aeriene directe Bucureşti - Tirana, precum şi intensificarea relaţiilor interumane, în special în domeniul cultural, al educaţiei, dar şi în industria turismului.

Semnal de alarmă de la INSP: Aproape 800 de cazuri noi de rujeolă înregistrate în ultima săptămână

Cu prilejul întrevederii, au fost abordate şi aspecte ale agendei de securitate, cu accent pe cooperarea în cadrul NATO. Preşedintele a felicitat Albania la celebrarea a 15 ani de apartenenţă la NATO, după momentul istoric reprezentat de Summitul de la Bucureşti din 2008, când Albania a primit invitaţia de a se alătura celei mai importante alianţe din istorie.

Vizita are loc într-un context aniversar, la 30 de ani de la semnarea Tratatului de înţelegere, colaborare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Albania (11 mai 1994, Bucureşti) şi la 70 de ani de la ridicarea relaţiilor diplomatice româno-albaneze la nivel de ambasade (30 iunie 1954) şi după marcarea, anul trecut, a 110 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Albania.

Putin a început să poarte vestă antiglonț. Detaliile care l-au dat de gol, observate de un expert britanic