MENIU

Klaus Iohannis a atacat la CCR legea privind suplimentele alimentare

Președintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la CCR, vineri, o sesizare de neconstituționalitate referitoare la Legea privind suplimentele alimentare. Sesizarea se referă la modul în care a fost adoptată legea, cu încălcarea principiului bicameralismului, și la unele amendamente adoptate în urma cărora Ministerul Sănătății devine unica autoritate competentă în domeniu.

Legea stabileşte cadrul referitor la suplimentele alimentare, comercializate ca produse alimentare şi prezentate ca atare, şi în acest sens transpune mai multe directive europene. 

Potrivit legii, Ministerul Sănătăţii este autoritatea competentă în domeniul suplimentelor alimentare pe bază de vitamine, minerale, amestecuri de vitamine şi/sau minerale, substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, altele decât vitamine şi minerale, amestecuri de vitamine şi/sau minerale cu substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, altele decât vitamine şi minerale, amestecuri de vitamine şi/sau minerale cu extracte vegetale şi/sau animale, amestecuri de vitamine şi/sau minerale cu extracte vegetale şi/sau animale, cu substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, cu plante şi/sau produse ale stupului. De asemenea, sunt reglementate condiţiile generale privind introducerea pe piaţă a suplimentelor alimentare, pe baza certificatului de notificare, în acord cu Regulamentul nr. 515/2019, precum şi modul de etichetare şi de efectuare a publicităţii suplimentelor alimentare.

”Prin modul în care a fost adoptată, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine prevederilor art. 61 alin. (2) şi ale art. 75 alin. (1) din Constituţie, fiind încălcată competenţa primei Camere sesizate”, arată Preşedintele Iohannis în sesizare. Şeful statului precizează că Senatul a respins proiectul în 2012, iar Camera Deputaţilor l-a adoptat anul acesta cu un număr de 26 amendamente şi au fost transpuse în plus mai multe reglementări europene.

Iohannis subliniază că forma iniţiatorului prevedea, în domeniul suplimentelor alimentare, o competenţă partajată a autorităţilor, între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Agenţia Naţională Anti-Doping, în funcţie de compoziţia de bază a acestor suplimente. Însă, conform formei adoptate de Camera decizională, Ministerul Sănătăţii este stabilit ca unică autoritate competentă în domeniul suplimentelor alimentare, atât în procedura de introducere pe piaţă, cât şi în cea de constatare a faptelor de încălcare a legii şi de aplicare a sancţiunilor contravenţionale.

Șeful statului mai precizează că actul normativ nesocoteşte principiul constituţional în virtutea căruia o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament.

”Forma finală a legii, prin transpunerea unor noi acte normative europene şi prin stabilirea unei autorităţi competente unice în domeniul suplimentelor alimentare şi eliminarea unor autorităţi, precum Agenţia Naţională Anti-Doping ori Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din procedura de certificare a unor suplimente şi de control a respectării prevederilor legale, aspecte neavute în vedere de iniţiator, se îndepărtează în mod evident şi fără nicio justificare obiectivă de la scopul şi filosofia iniţiale ale legii”, susține Președintele.

Potrivit lui Iohannis, modificările din Camera Deputaţilor sunt de natură să determine încălcarea principiului bicameralismului, deoarece acestea reprezintă modificări de concepţie a reglementării, atât prin raportare la voinţa iniţiatorului, care a dorit instituirea unor competenţe partajate ale autorităţilor în ceea ce priveşte domeniul suplimentelor alimentare, cât şi prin raportare la actele normative europene transpuse, transmite Agerpres.