MENIU

Klaus Iohannis: 2021 va fi anul recuperării. România este în topul creșterii economice din UE, alături de Franța

Klaus Iohannis. Foto: Inquam / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, că prognozele din acest an oferă semnale încurajatoare. Țara noastră se află, alături de Franța, în topul creşterii economice estimate în Uniunea Europeană, a subliniat șeful statului. 

”Anul 2020 a fost pentru întreaga planetă anul pandemiei de COVID-19, o perioadă în care economiile tuturor statelor au experimentat o criză fără precedent. Deşi cauzele crizei au fost sanitare, nu economice, în fapt, această criză a presupus noi provocări, a subliniat nevoia de stabilitate la nivel global şi a accentuat importanţa rezilienţei sistemelor publice şi a economiei. În prezent, pe fondul rezultatelor campaniilor ample de vaccinare, demarate la începutul anului 2021 la nivel european şi naţional, vedem că pandemia se atenuează şi viaţa socio-economică îşi reia treptat cursul. Prognozele arată că multe state membre vor reuşi să atingă, până la sfârşitul acestui an, nivelul PIB-ului de dinaintea pandemiei. Pentru România, 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare, ţara noastră aflându-se, alături de Franţa, în topul creşterii economice estimate în Uniunea Europeană”, a transmis Iohannis în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu în deschiderea Forumului Economic Franco-Român, organizat de Camera Franceză de Comerţ şi Industrie în România şi de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Președintele României a reiterat că bugetele publice s-au aflat sub o presiune uriașă în urma pandemiei, ”prin cheltuieli extraordinare şi măsuri de sprijin pentru mediul privat”. 
”Ne aflăm într-un punct de cotitură”, iar ”în gestionarea acestor efecte, la acest moment, redevin primordiale responsabilitatea şi perseverenţa în efortul de consolidare fiscală şi de revenire la sustenabilitate”, a punctat șeful statului.

”Ne aflăm astăzi într-un punct de cotitură pentru viitorul nostru economic. Un proverb francez spune că 'Nu are rost să alergi, trebuie să pleci la timp'. Pentru România, acel 'timp' este anul acesta, când începem reconstrucţia pe baze solide, prin reforme şi investiţii consistente. Vrem ca România să exploateze pe deplin oportunităţile la care avem acces, prin valorificarea unui volum de fonduri europene fără precedent. Implicarea în diverse formate de cooperare şi atragerea de noi investiţii străine, corelate cu o viitoare strategie naţională de creştere a exporturilor, sunt doar câteva exemple ale modului în care statul poate sprijini în continuare mediul de afaceri”, a mai transmis Iohannis. 

Şeful statului a menționat că Franţa a fost întotdeauna un partener privilegiat al țării noastre în plan european şi global, indicând că dimensiunea economică a Parteneriatului strategic trebuie dezvoltată cât mai consistent, atât în plan bilateral, cât şi în ceea ce priveşte cooperarea la nivel european, în dosare importante pentru viitorul Uniunii.

”Franţa este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai României. Multe companii franceze au investit în sectoare cheie, reuşind să construiască în timp afaceri de succes, cu puternic impact naţional şi internaţional. Să ne uităm, de exemplu, la povestea de succes a Daciei - Renault, care poate fi preluată şi multiplicată şi în alte domenii de activitate. Cooperarea economică bilaterală are perspective clare de dezvoltare, care merită valorificate mai bine în viitor. Domenii precum energia, industria aeronautică şi cea de apărare, dar şi agricultura, industriile inteligente, cercetarea şi inovarea, toate acestea reprezintă sectoare cheie în care experienţa franceză se întâlneşte cu potenţialul românesc, pentru a crea noi oportunităţi de investiţii, locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite, dar şi produse cu valoare adăugată înaltă. România merge deja în direcţia predictibilităţii şi stabilităţii în viaţa economică, şi trebuie să continuăm prin politici adecvate de creştere a competitivităţii pentru mediul de afaceri”, se mai arată în mesajul președintelui.

Șeful statului le-a transmis întreprinzătorilor că afacerile acestora pot deveni mai competitive pe plan regional prin dezvoltarea sau relocarea de investiţii în România, prin integrarea noilor tehnologii şi prin inovare.

”Economia României beneficiază de avantajele unui mediu de afaceri atractiv şi competitiv în plan fiscal, cu forţă de muncă bine pregătită. Lecţiile generate de pandemie vor contribui, cu siguranţă, la modul în care va arăta Europa de mâine, însă nu doar acestea trebuie să prefigureze economia viitorului. Ca parte a familiei europene, avem priorităţi comune, care pot fi atinse prin reforme sustenabile şi investiţii inteligente: mai mult, mai bine, mai orientat spre viitor. Dacă 2020 a fost anul pandemiei, sunt convins că 2021 va fi anul recuperării şi al rezilienţei”, a conchis Iohannis, potrivit Agerpres.