MENIU

Kiril, patriarhul lui Putin, avere demnă de un oligarh

Patriarhul Kiril al Moscovei și Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Pentru patriarhului Rusiei, Kiril, banul nu pare a fi ochiul dracului. Controversatul lider religios, susținător fervent atât al lui Vladimir Putin, cât și al invaziei din Ucraina, pe care a încercat să o prezinte ca pe o cruciadă, Kiril se poate compara lejer, ca avere și stil de viață, cu oligarhii ruși. Presa străină scrie că liderul religios se lăfăie în lux, cu o avere de miliarde de dolari.

La 75 de ani, Patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, se află pe lista celor sancționați de Uniunea Europeană din cauza susținerii războiului din Ucraina. Nu este însă singura legătură cu lista pe care se află numeroși oligarhi. Averea liderului religios ar rivaliza și ea cu cea a magnaților care alimentează mașina de război a lui Vladimir Putin.

Potrivit unei analize Forbes din 2020, averea lui Kiril ar fi în jur de 4 miliarde de dolari, în timp ce publicația independentă rusă Novaia Gazeta estimează că ar fi vorba de 8 miliarde de dolari.

Sumele uriașe provin, majoritar din activități comerciale (55%), în mare parte cu tutun, iar restul din ceea ce este numit „donații”, potrivit realitatea Plus.

Patriarhul însuși ar putea fi co-proprietar, împreună cu soția sa, al unui avion de 43 de milioane de dolari, potrivit unei investigații a presei ruse. Alte surse au remarcat și semne vizibile ale luxului în care trăiește Kiril, cum ar fi un ceas de 30.000 de euro.