MENIU

Liderul comunist Kim Jong-un a împlinit 38 de ani. Cum arată Coreea de Nord astăzi cu el președinte

Kim Jong-un FOTO: Profimedia

Pe 8 ianuarie, Kim Jong-un, liderul suprem din Coreea de Nord a împlinit 38 de ani. La sfârșitul anului trecut au fost marcați 10 ani de când a venit la putere, o perioadă în care stârnit tot felul de controverse și a atras atenția cu tot felul de decizii care de care mai absurde, scrie CNN. 

S-a spus despre el că este foarte bolnav, după ce a lipsit o perioadă din atenția publică, zvonuri întările apoi de faptul că a slăbit teribil într-o perioadă scurtă de timp. Însă Kim pare că se simte mai bine ca niciodată, în timp ce țara lui traversează o perioadă foarte dificilă.

Deși a fost cel de-al treilea copil, Kim Jong-il l-a mumit pe el succesor. Înainte să devină lider suprem, Kim Jong-un ar fi primit educație la școli de prestigiu din Europa.

Ulterior ar fi urmat timp de 2 ani, până în 2000, cursurile unei școli publice din Elveția.

A revenit apoi în țară și a obținut două diplome universitate, în 2002 și 2007.

La 29 decembrie 2011, după încheierea perioadei de doliu național decretate în urma morții tatălui său, a fost proclamat oficial „conducătorul suprem al partidului, statului și armatei”.

În cei 10 ani, noul lider a reuşit să-şi consolideze poziţia şi să-şi dezvolte cu succes programul nuclear, în timp reformele economice şi drepturile omului se află într-o situaţie catastrofală, potrivit experţilor.

Actualul lider a lăsat în urmă politica „songun” a tatălui său, care punea accentul pe întărirea armatei, şi a activat în 2013 strategia „byungjin”, care mizează pe dezvoltare nucleară, în paralel cu dezvoltarea economică.

Totodată, Kim a început o timidă reformă agrară, a încurajat parteneriatul public-privat şi a pledat pentru descentralizarea companiilor, fabricilor sau întreprinderilor agricole, stimulând dezvoltarea pieţelor interne.

De atunci, economia acestei ţări sărăcite a avut de suferit, iar în ultima vreme problemele economice au fost dublate de probleme de mediu, cu taifunuri tot mai frecvente care distrug recolte şi cu închiderea totală a frontierelor din cauza pandemiei de coronavirus.

Lee Do-hoon, diplomat care a fost reprezentantul sud-coreean la negocierile pe teme nucleare cu Phenianul, a declarat săptămâna aceasta la o întâlnire a Clubului Corespondenţilor de Presă de la Seul că, în timp ce tatăl şi bunicul actualului lider "au avut o poziţie ambiguă" în acest domeniu, "Kim a pariat pe o dezvoltare nucleară activă după sosirea la putere". 

În privinţa viitorului şi pe fondul blocării negocierilor de denuclearizare, Lee este de părere că sancţiunile par a fi în prezent principalul punct slab al regimului, dar că, chiar şi aşa, Kim şi-a exprimat în mai multe rânduri intenţiile de a continua să se înarmeze şi "pare să se pregătească pentru o bătălie pe termen lung" în privinţa negocierilor cu SUA.

Mai multe articole despre:
lider suprem kim jong un nord coreea