MENIU

Kievul răspunde FERM declarațiilor lui Lavrov: "Rusia regândește istoria mondială în favoarea nazismului și a dreptului la omor ideologic"

Volodimir Zelenski și Dmitro Kuleba - Profimedia

Oficialii de la Kiev au răspuns, rând pe rând, nefericitei declarații făcute de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care a stârnit noi controverse printr-un comentariu făcut în cadrul unui interviu televizat, în care-l acuză din nou pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de nazism, în ciuda originilor sale evreiești. Mai mult, Lavrov a afirmat că și liderul nazist ar fi avut sânge evreiesc.

"Ministrul de Externe Serghei Lavrov nu a putut să nu ascundă antisemitismul adânc înrădăcinat al elitelor ruse. Remarcile sale odioase sunt ofensatoare pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru Ucraina, pentru Israel și poporul evreu. Mai pe larg, ele demonstrează că Rusia de astăzi este plină de ură față de alte națiuni", afirmă ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, într-o postare pe Twitter.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a taxat, la rândul său, declarațiile oficialului de la Kremlin. 

"Declarațiile antisemite directe ale lui Lavrov, acuzațiile la adresa evreilor legate de cel de-al Doilea Război Mondial și Holocaust sunt dovada că Rusia este un succesor al ideologiei naziste. Încercând să rescrie istoria, Moscova caută pur și simplu argumente care să justifice uciderea în masă a ucrainenilor", spune Podoliak, ]ntr-un tweet. 

Mai mult, consilierul președintelui Zelenski susține, tot pe Twitter, că Rusia evaluează greșit lumea și locul său în această lume. El atraege, de asemenea, atenția asupra faptului că "Rusia, acuzând evreii că au provocat un război, regândește istoria mondială în favoarea nazismului și a dreptului la omor ideologic".

În plus de asta, "Rusia își extinde arsenalul militar fără a neglija tehnologiile terorismului și genocidului".

Într-un interviu pentru un post TV italian, Lavorv a afirmat despre liderul ucrainean că "faptul că este evreu nu intră în contradicție cu elementele naziste din țara sa. Cred că și Adolf Hitler avea sânge evreiesc," a mai afirmat șeful diplomației de la Kremlin citat de The Jerusalem Post.

"Zelenski poate promova pacea dacă nu mai dă ordine forțelor sale naziste," a mai afirmat Lavrov.

În replică, ministrul israelian al Comunicațiilor a calificat cale mai noi afirmații ale lui Lavrov drept "afirmații halucinante menite să justifice atrocitățile comise de ruși în Ucraina". Oficialul de la Ierusalim a reamintit faptul că afirmațiile lui Lavrov privind presupusa ascendență evreiască a lui Hitler au fost demult infirmate de istorici.