MENIU

Kievul acuză Moscova de propagandă pentru a-şi justifica "agresiunea"

Kievul acuză Moscova

Ucraina a acuzat sâmbătă Rusia că a lansat o campanie de propagandă pentru a-şi justifica "agresiunea" în estul devastat de o insurecţie separatistă prorusă şi pentru a submina legitimitatea noului preşedinte prooccidental Petro Poroşenko, relatează AFP.

După luptele sângeroase de la începutul săptămânii din aeroportul internaţional din Doneţk, ciocnirile s-au multiplicat între rebeli şi forţele loiale guvernului în regiune, unde două echipe de observatori internaţionali ai OSCE sunt date dispărute.
Moscova denunţă o "operaţiune punitivă" a Kievului şi cere încetarea operaţiunilor militare în vederea unui dialog cu separatiştii.
"Kremlinul nu încetează să facă declaraţii bazate pe emoţie şi să inventeze informaţii având ca obiectiv să susţină agresiunea rusă", a denunţat ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andrei Deşciţa.
"Campania masivă de informare lansată în ultimele zile de Kremlin împotriva operaţiunii antiteroriste, un un discurs dublu şi informaţii false, arată un lucru: este ultima şansă pentru Rusia de a încerca să influenţeze opinia publică internaţională", a adăugat el într-un articol publicat în cotidianul anglofon Kyiv Post.
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov l-a sunat încă o dată pe omologul său american John Kerry pentru a-i cere să convingă Kievul să înceteze ofensiva în est.
Vladimir Putin şi-a multiplicat în ultimele zile apelurile în acelaşi sens în discuţii telefonice cu mai mulţi lideri occidentali, între care preşedintele francez François Hollande vineri.
Moscova a acuzat vineri armata ucraineană că nu respectă Convenţia de la Geneva din 1949 privind protecţia civililor folosindu-şi "deliberat" mijloacele militare împotriva populaţiei şi a propus un "ajutor umanitar" estului, explicînd că primeşte apeluri de ajutor.
"Să furnizezi arme pe de o parte şi medicamente pe de altă parte este cel puţin contradictoriu", a denunţat Deşciţa.
Deoarece NATO a apreciat că Rusia şi-a retras deja două treimi din trupe de la frontiera ucraineană, Kievul denunţă prezenţa cetăţenilor ruşi printre insurgenţi şi echipamentele lor ruseşti. Washingtonul s-a declarat îngrijorat de sosirea unor persoane înarmate din Cecenia, o republică din Caucazul rusesc cu majoritate musulmană.
Separatiştii au afirmat că majoritatea celor aproximativ 40 de victime ale confruntărilor de pe aeroportul din Doneţk sunt de naţionalitate rusă.
În opinia şefului diplomaţiei ucrainene, Rusia încearcă să submineze legitimitatea lui Petro Poroşenko, ales din primul tur la 25 mai. Miliardarul prooccidental se va întâlni cu preşedintele american Barack Obama în Polonia, miercuri, înainte de a participa la ceremoniile organizate în Franţa cu ocazia Zilei Debarcării la 6 iunie, în prezenţa lui Putin. Noul preşedinte ucrainean va fi învestit în funcţie la 7 iunie.
Obama vrea "să îi transmită direct preşedintelui ales Poroşenko angajamentul său" faţă de Ucraina, a precizat consilierul său adjunct pentru securitate naţională, Ben Rhodes.
Poroşenko a declarat că vrea să dialogheze cu Moscova, dar în acelaşi timp a promis mai multă fermitate faţă de separatişti.
Kievul şi-a intensificat deja în această săptămână ofensiva din estul ţării, soldată cu peste 200 de morţi - militari, separatişti şi civili - de la începutul ei, la 13 aprilie.
Autorităţile ucrainene au afirmat că au câştigat teren în faţa insurgenţilor, dar luptele sunt din ce în ce mai numeroase şi mai violente, iar anarhia a cuprins o mare parte din regiune, între care şi capitala Doneţk.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a pierdut contactul cu două dintre echipele sale în regiune: cu una de luni în regiunea Doneţk, iar cu alta de joi în Lugansk, fiind vorba în total de opt observatori.
Ciocniri sporadice au avut loc din nou în noaptea de vineri spre sâmbătă. La Doneţk, separatiştii au atacat de două ori militarii ucraineni care păzesc aeroportul, fără succes şi fără victime din partea armatei, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene.
Grănicerii au anunţat trei răniţi într-un asalt al insurgenţilor asupra uneia dintre unităţile lor în regiunea Lugansk.
În plus, Ucraina se confruntă cu riscul unei întreruperi a gazului rusesc începând de marţi. În cadrul negocierilor de vineri de la Berlin, Kievul a anunţat reglementarea unei părţi a datoriei sale (786 de milioane de dolari din totalul de 3,5 miliarde).
Noi discuţii sunt prevăzute pentru luni la Bruxelles pe tema preţului, fixat la un nivel fără echivalent de la sosirea la putere a prooccidentalilor şi pe care autorităţile ucrainene îl refuză categoric.
Europenii se tem de perturbarea aprovizionării lor cu gaz rusesc, care tranzitează parţial teritoriul ucrainean.

Mai multe articole despre:
null