MENIU

Kelemen Hunor, lansare oficială la prezidențiale, pe trotinetă

Kelemen Hunor și-a depus, sâmbătă, oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale din partea UDMR. Acesta a sosit la sediul Biroul Electoral Central pe trotinetă. A avut parte și de un dialog tensionat cu un protestatar în fața sediului BEC. 

Kelemen Hunor a ajuns la BEC la ora 12.00 pentru a depune cele 266.000 de semnături adunate pentru candidatura sa la prezidențiale din partea UDMR. 

Liderul UDMR a ales un mod inedit de transport la sediul BEC: pe trotinetă, una de tip electric.

„Am venit cu această trotinetă electrică ca să dau un mesaj pentru fiecare cetățean să folosim mai puțin mașinile, să avem grijă de mediu, de viitorul copiilor noștri și să nu îngrădim dreptul nimănui de a folosi bicicleta și trotineta”, și-a explicat gestul Kelemen Hunor.

A fost intampinat de un protestatar care i-a înmânat tricolorul României și cu primul articol din Constituție în care se precizează că România este un stat indivizibil, aluzie la cererile UDMR de autonomie teritoriala pentru „Ținutul Secuiesc”. 

Dialogul dintre liderul UDMR și protestatar a devenit tensionat după ce protestatarul i-a reproșat ă a aprobat exploatarea Roșiei Montana pe vremea când era ministrul Culturii.

Kelemen Hunor a negat și a spus că nu el a fost cel care a semnat.

 „Nu este adevărat, nu eu am semnat, am fost ministru în 2010, e o greșeală, science fiction! Vă rog să verificați”, a replicat Kelemen.

În final, liderul UDMR NU a onorat invitația protestatarului de a intona prima strofă din imnul României și a inrat repede în sediul BEC.

Peste două ore este așteptat la sediul BEC și Mircea Diaconu, candidat independent susținut de ALDE și Pro România. Acesta a anunțat că își va depune oficial candidatura la ora 14.00.

Duminică, 22 septembrie, ultima zi de depunere a candidaturilor, urmează să se înscrie oficial, la BEC, Cătălin Ivan, candidat din partea partidului Alternativa pentru Demnitate Naţională, la ora 12.00, și Ramona-Ioana Bruynseels, candidatul Partidului Puterii Umaniste. 

Până acum și-au depus candidatura pentru alegerile prezidențiale Klaus Iohannis, susținut de PNL, Viorica Dăncilă (PSD), Dan Barna (USR-Plus), Theodor Paleologu (PMP), Kelemen Hunor (UDMR), Viorel Cataramă (Dreapta Liberală).

Ultima sută de metri pentru înscrierea în cursa spre Cotroceni

 

Topul candidaților la Cotroceni, în funcție de numărul semnăturilor adunate:

Klaus Iohannis - 2.200.000

Viorica Dăncilă - 1.486.000

Dan Barna - 400.000

Theodor Paleologu - 360.000

Kelemen Hunor - 266.000

Viorel Cataramă - 230.341

 

Alegeri prezidențiale 2019 calendar și candidați: Până când se pot depune candidaturile?

Candidații la alegerile prezidențiale își pot depune, la Biroul Electoral Central, candidaturile până duminică, 22 septembrie, ora 24:00.

Fiecare candidat trebuie să strângă cel puțin 200.000 de semnături.

Săptămâna viitoare, dosarul fiecărui candidat va fi verificat și se va stabili ce candidați rămân oficial în cursă.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar turul al doilea pe 24 noiembrie.

La primul tur, alegătorii din străinătate au posibilitatea de a vota de pe data de 8 noiembrie.

La al doilea tur al alegerilor prezidențiale, românii din Diaspora au posibilitatea de a vota de pe data de 22 noiembrie.