MENIU

Jurnalistul turc arestat în România NU va fi extrădat

Kamil Demirkaya

Solicitarea autorităților turce de extrădare a ziaristului Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, a fost respinsă vineri de Curtea de Apel București, informează Realitatea TV.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis că nu sunt întrunite condiţiile pentru extrădarea în Turcia a jurnalistului Kamil Demirkaya, aşa cum ceruse guvernul de la Ankara.

Jurnalistul de la publicația Zaman România a fost acuzat de legături cu "organizaţia teroristă" condusă de activistul emigrat în SUA, Fethullah Gulen.

"Sunt foarte bucuros, justiția a făcut dreptate. Oricum eu credeam că România se comportă ca un stat din Uniunea Europeană și așteptam această decizie. În acestă perioadă, colegii mei și ONG-urile au depus un efort foarte mare, am văzut o solidaritate mare din partea colegilor mei. Vreau să mulțumesc tuturor ziariștilor, ONG-urilor, parlamentarilor și poporului român, care au arătat solidaritate. Am simțit că România este un stat membru al Uniunii Europene din toate punctele de vedere", a afirmat jurnalistul turc citat de Hotnews, după decizia Curții de Apel București.

Deşi Erdogan a lăudat Guvernul Dăncilă pentru suportul acordat în lupta cu "terorismul" reprezentat de Gulen, iar autorităţile de la Bucureşti l-au arestat pe Kamil Demirkaya, justiţia din România arată totuşi că funcţionează independent de presiunile politice.

Nu doar judecătorii au considerat neîntemeiată solicitarea guvernului turc, dar chiar şi Parchetul general a avut o pledoarie împotriva extrădării:

"Decizia, desi nu este definitiva, nu are de cine sa fie contestata pentru ca si parchetul a avut aceeasi pledoarie", scrie jurnalista Realitatea TV Ionela Arcanu pe pagina sa de Facebook.

La termenul din 6 decembrie, cauza fost amânată pentru "pregătirea apărării în raport de cererea de extrădare".

Demirkaya a adeclarat că nu dorește să fie extrădat și că a cerut azil politic în România.

"Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Justiția nu funcționează. Cadrele didactice și jurnaliștii sunt o țintă pentru autoritățile de acolo. În momentul de față, conform statisticilor, din 326 de ziariști încarcerați la nivel global, aproximativ 170 sunt reținuți în Turcia. (...) Mă opun extrădării. Motivul pentru care mă opun extrădării este că Justiția nu funcționează corect în Turcia. Există tortură. (...) Foarte mulți ziariști de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimiși la închisoare, precum și rude de-ale mele", afirma el atunci.

De asemenea, jurnalistul turc a susținut că acuzațiile oficiale se referă la faptul că a avut conturi și bani într-o bancă ce a fost înființată legal în Turcia și la faptul că, în calitate de cadru didactic și manager al unor școli considerate ca aparținând "rețelei Gulen", a avut instalată pe telefon o aplicație, care în 2015, a fost închisă la nivel global și nu mai există.

Ziaristul Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, a fost reținut în 5 decembrie, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul președintelui Recep Tayyip Erdogan. El a fost însă eliberat după ce a fost audiat de autoritatile judiciare române.

Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de ședere temporară, potrivit Ziare.com.

Mai multe articole despre:
Fethullah Gülen Kamil Demirkaya