MENIU

„Justițiarii”, campionii pensiilor nesimțite din România. Cei din servicii și poliție își pot permite doar să viseze la așa sume exorbitante

Pensiile megistraților din România i-ar face invidioși și pe cei din Elveția. Foto/Profimedia

Angajații din sistemu de justiție, în special magistrații, sunt campionii absoluți ai pensiilor nesimțite, calculate fără aportul contributivității, cu sume date „din burtă” de către politicienii vremelnic aflați „la butoane”. Cei din servicii și poliție se uită cu jind la sumele demne de Elveția pe care judecătorii le încasează lună de lună. 

Conform unor date oficiale, în luna septembrie, cei 5.665 de foști magistrați (dintre care peste 3.000 nu au contribuit deloc la sistemul public de pensii) au încasat, în medie, o pensie de 25.166 de lei.

Foștii magistrați au pensii speciale medii de peste 5.000 de euro.

Cea mai mare pensie din SRI, „modestă” pe lângă a magistraților

Cea mai mare pensie din SRI depășește cu puțin pensia medie încasată de magistrați, conform ultimelor date statistice. Majoritatea foștilor angajați din Serviciul Român de Informații (SRI) au încasat o pensie medie care depășește puțin suma de 3.000 de lei.

Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informații (SRI) a plătit, în luna septembrie, pensii de serviciu, pensii de invaliditate și pensii de urmaș pentru 13.254 de beneficiari, dintre care 966 de persoane au primit o pensie brută mai mică de 3.000 lei, iar alți 12.288 beneficiari au încasat o pensie brută mai mare de 3.000 lei, potrivit datelor SRI.

În ce privește foștii angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cea mai mare pensie din MAI depășește 4.000 de euro, conform presei.

Românii care au muncit după 2001, vizați de noua lege

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre cea de-a doua recalculare, care va avea loc în luna martie a anului viitor. Vestea bună pentru românii care au muncit după 2001: ei nu trebuie să mai aducă acte doveditoare.

Simona Bucura-Oprescu a precizat că procedura de calculare a pensiilor ținând cont şi de veniturile nepermanente va merge mai uşor.

„Dacă pensionarii au dus documente care relevă faptul că au avut venituri nepermanente la momentul când s-a depus dosarul de pensionare, de acele documente duse deja se tine cont. Pe perioada procesului de reevaluare colegii noștri au introdus si acele date, urmând sa le valorificam acum, după 1 ianuarie.

Daca pensionarii sau pensionabilii au muncit după 2001, nu este nevoie sa aducă niciun document. Spun asta pentru ca aflu ca încă mai exista pensionari care se interesează si de aceste documente.

Pentru pensionarii care au muncit pana in 2001, angajatorii trebuie sa elibereze adeverințele in termen de 60 de zile de la cerere. Daca nu o fac, angajații sau foștii angajați se pot adresa inspectoratului de munca.

Esențial este ca legea 360 recunoaște veniturile nepermanente pentru a fi luate in calcul la pensie”, a explicat ministra.