Jurnalistul Robert Turcescu, despre cazul exploziei de la Arad: "Autorul acestei crime nu va fi prins. Este genul de mercenar care a venit, a livrat, a luat suma și a plecat. Dacă avem noroc, poate vor fi sparte niște rețele"
Sămbătă, 29 mai, un om a fost aruncat în aer, la Arad. Ministerul Afacerilor de Interne tace. S-ar putea spune că vorbim despre un fel de "conspirație" locală pentru că autoritățile locale tac și ele. Nimeni nu vrea să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat la Arad, când omul de afaceri Ioan Crișan și-a pierdut viața într-un mod atât de tragic. Surse citate de Realitatea PLUS, spun că s-ar fi folosit o bombă cu suflu direcționat, similară celor folosite în război. În plus de asta, știm că geniștii militari au fost chemați să ancheteze. Experții imobiliari din Arad susțin că datorită izvorului de apă termală, "diamantul" uneia dintre proprietățile lui Crișan, ar face zeci de milioane de euro. De-a lungul timpului, se pare că acesta ar fi primit mai multe oferte de a vinde proprietatea, care se află la câțiva kilometri de granița cu Ucraina. Apare, astfel, întrebarea de ce e râvnită acea proprietate. Zona de nord (Suceava, Botoșani) e pragul de intrare al țigărilor netimbrate care vin din Republica Moldova și din Ucraina.
Prezent în emisiunea "100%", moderată de jurnalistul Realitatea PLUS Laurențiu Botin, Robert Turcescu, jurnalist cu peste 20 de ani experiență în media din România, a făcut câteva supoziții foarte interesante, pornind de la mai multe întâmplări petrecute la Arad, în urmă cu ceva timp, care au implicat incendierea mașinilor unor autorități locale, și care au fost clasate ca fiind acțiuni cu autor necunoscut.
În context, jurnalistul a vorbit despre încercările nereușite ale autorităților de a descoperi filierele "care de zeci de ani aduc milioane în buzunarele unor șmecheri" ca urmare a contrabandei cu țigări netimbrate.
"În zona Aradului, în urmă cu niște ani, au fost incendiate mașini ale unor procurori, șefi de poliție. Nu s-au soldat cu victime. Au fost clasate ca acțiuni cu autor necunoscut. Autorul acestei crime, spectaculoase pentru public, nu va fi prins. Nu e un amator. A lucrat cu un explozibil care nu e la îndemâna oricui. Este genul de mercenar care a venit, a livrat, a luat suma și a plecat. E peste graniță demult. Ceea ce rămâne – audiind tot cercul de suspecți și de cunoscuți din anturajul lui Crișan - să descopere filiera care de zeci de ani aduce milioane în buzunarele unor șmecheri, făcând contarabandă cu țigări netimbrate. În orice piață din București, plecând de la Piața Obor (...) găsești 2-3 inși care vând țigări netimbrate.
România este și prin Portul Constanța, pe unde năvălesc tone de droguri (...), și din partea cealaltă, din partea de nord-vest, nord-est, avem rețele de intrare și ieșire a milioane de pachete de țigări netimbrate", spune jurnalistul.
Mai mult decât atât, acesta continuă: "Cred că a fost și el (Ioan Crișan - n.r.) parte dintr-o rețea. E o speculație jurnalistică. A fost prins de SRI, care i-a zis sa rămână în rețea pe post de informator/ sifonar, s-au prins între timp ceilalți că el este cel care le-a stricat câteva transporturi. Au zis că "ăsta ne strică jocurile" și au vrut să îl dea ca exemplu astfel încât nimeni dintre cei cu care colaborează, și aici vorbim despre oameni din poliție, din structurile locale, de la vamă, să nu facă asta. Avem de-aface cu o răzbunare cu un autor necunoscut. Dacă avem noroc, vor fi sparte niște rețele. Câte telefoane au fost ascultate – cum de n-a picat niciunul (dintre cei care fac trafic cu țigări netimbrate - n.r.)?".
Turcescu a arătat că începând din anul 2004, în România s-a vorbit foarte mult despre securizarea frontierelor. "Astăzi se discută foarte puțin despre contrabanda cu țigări pentru că noi ne dorim să intrăm în Schengen. Când vine vorba de trafic de carne vie, problemă majoră în România, care se face prin aceleași filiere, adăugăm trafic de țigări și trafic de droguri - înțelegem de ce noi ne zbatem că vrem să intrăm în Schengen. Dacă ne uităm la istoricul unor astfel de situații (trafic de carne vie, de țigări, de droguri - n.r.), vedem că operațiunea pleacă și este instrumentată, de fapt, de ăia de la DEA (Drug Enforcement Administration, SUA - n.r.) și ăștia nu mai au niciun control. Ai noștri, ca brazi, stau și nu pot să miște absolut nimic", a mai spus jurnalistul.