MENIU

Jurnaliști INTERCEPTAȚI de administrația Trump. Ce urmărea fostul președinte american - acuzații grave

Donald Trump

Administrația Biden a confirmat că Departamentul de Justiție a interceptat în secret, în mandatul lui Donald Trump, desfășurătorul convorbirilor avute de patru reporteri New York Times, timp de patru luni. Scopul era de a afla care erau sursele jurnaliștilor într-o anchetă ce viza scurgeri de informații.

Administrația Biden a precizat că interceptările au avut loc în 2017. 

Anunțul vine după o serie de dezvăluiri legate de faptul că fosta Administrație Trump a obținut datele privind comunicațiile reporterilor - jurnaliști la cotidianul The Washington Post și CNN - fiind vorba despre telefoane sau e-mailuri.

Dezvăluirile au fost făcute luna trecută de Departamentul de Justiție condus acum de democrați. Purtătorul de cuvânt al Departamentului a anunțat că instituția i-a notificat miercuri pe cei patru reporteri în legătură cu interceptarea listei convorbirilor de anul trecut, precizând că, în același timp, s-a încercat obținerea datelor privind corespondența electronică, fără a viza însă și conținutul mail-urilor ”ca parte a unei anchete privind divulgarea neautorizată a unor informații clasificate”.

Departamentul de Justiție nu a oferit detalii despre anchetă, dar, având în vedere perioada în cauză, New York Times scrie că ar fi vorba despre scurgerea de informații din aprilie 2017, când cei patru reporteri au relatat despre directorul FBI James B. Comey și modul în care acesta a gestionat acuzațiile politice din timpul alegerile prezidențiale din 2016. Articolul viza decizia ”neortodoxă” a lui Comey de a anunța, în iulie 2016, că FBI recomandă o anchetă privind scandalul mailurilor lui Hillary Clinton, acuzată că și-a folosit mailul personal pe vremea când era secretar de stat, potrivit hotnews.

Dean Baquet, directorul executiv al The Times, a condamnat acțiunile administrației Trump, precizând că este vorba despre o gravă încălcare a libertății presei.
”Interceptarea telefoanelor jurnaliștilor subminează profund libertatea presei. Acest lucru amenință să reducă la tăcere sursele pe care ne bazăm pentru a oferi publicului informații esențiale despre acțiunile guvernului”, se arată într-o declarație de presă.

Luna trecută, când au fost făcute primele dezvăluiri, președintele Joe Biden a declarat că nu va permite astfel de practici în timpul mandatului său, calificându-le total eronate.

 

Mai multe articole despre:
donald trump jurnalisti interceptati joe biden