MENIU

Jurnalista care l-a sfidat pe Putin în direct: Jumătate din ruși sunt spălați pe creier de propagandă

Marina Ovsianikova (captură video)

Jurnalista rusă care a devenită celebră după ce a afișat un mesaj antirazboi și anti-Putin în direct, la o televiziune a propagandei rusești, a făcut o descriere tulburător a stării națiunii. Jumătate dintre ruși sunt spălați pe creier de mesajele obsesive ale propagandei Kremlinului și nu văd situația decât așa cum se spune aceasta. Ca om care a lucrat pentru sistem, Marina Ovsiannikova a afirmat că înțelege și exasperarea celor care nu cred ce le transmite Putin. Într-un interviu pentru CNN; jurnalista a afirmat că se teme de ce i se va întâmpla, pentru că este încă cercetată pentru gestul comis in studiul de televiziune.

Angajata televiziunii Canal 1 (Pervâi Kanal) a povestit că se află la prieteni, departe de copiii săi și că speră să nu fie acuzată penal.

Ovsiannikova a explicat și cât de greu este de înțeles pentru cineva din occident cât de eficientă este propaganda lui Putin. Jurnalista a afirmat că până și mama ei repetă frazele care i se repeta obsesiv la televizor și la radio.

„Societatea în Rusia e împărţită în două: jumătate sprijină războiul, cealaltă jumătate nu. Cei care sprijină războiul se uită la televiziunile de stat. Propaganda de stat le-a spălat creierele, pentru că propaganda de stat lucrează de dimineaţă până seară. (...) Am vrut să arăt lumii că majoritatea ruşilor sunt împotriva războiului şi că chiar dacă cred ce spune propaganda, sunt pacifişti, urăsc războiul. În Rusia toată lumea e speriată de ce se întâmplă, e confuză. Viaţa ni s-a schimbat peste noapte, ruşii sunt chiar speriaţi de ce se întâmplă şi chipurile lor arată teamă şi confuzie”, a afirmat aceasta la CNN, potrivit News.ro.

Femeia a mai povestit că se gândea de ceva timp să facă un astfel de gest, dar că imboldul a fost „spontan”. În ceea ce priveşte viitorul celor 2 copii ai ei, jurnalista a afirmat că „se teme pentru ei foarte mult, dar speră că va fi bine”.

Marina Ovsiannikova a povestit că „înţelege perfect” ceea ce trăiesc ucrainenii, pentru că a trăit în Cecenia şi se afla în Groznâi, pe atunci atacat de ruşi. Ea s-a arătat „îngrijorată” ş pentru soarta soldaţilor ruşi, despre care crede că nu înţeleg de ce au ajuns în Ucraina și, mai ales, pentru ce se luptă.