MENIU

Jurnalist român, acuzat oficial în Rusia și dat în urmărire internațională: „Aș minți dacă aș spune că nu sunt îngrijorat”

Jurnalistul român Mircea Barbu a fost pus oficial sub acuzare de autoritățile ruse și dat în urmărire internațională, fiind acuzat de trecerea ilegală a frontierei Rusiei. 

Un tribunal din regiunea Kursk a dispus joi arestarea sa în lipsă, în urma acuzațiilor că ar fi intrat pe teritoriul Federației Ruse alături de trupele ucrainene pentru a realiza un reportaj despre conflictul din zona Kursk, conform agenției EFE, citată de Agerpres.

„Cetățeanul român Mircea Barbu, împreună cu persoane neidentificate venite din Ucraina, a pătruns pe teritoriul Rusiei pentru a documenta invazia din 6 august 2024 în districtul Sudja, din regiunea Kursk”, se precizează în comunicatul emis de Tribunalul Leninski din Kursk.

Jurnalistul, angajat al publicației HotNews.ro, este acuzat de trecerea ilegală a frontierei de stat a Federației Ruse, fapt ce poate fi sancționat cu până la cinci ani de închisoare. Măsura arestului preventiv va fi aplicată în cazul în care va fi reținut pe teritoriul rus sau extrădat dintr-o altă țară.

Reacția jurnalistului: „Va fi infinit mai complicat să-mi fac meseria”

După ce a aflat despre decizia tribunalului rus, Mircea Barbu a declarat că este îngrijorat de consecințele pe care această situație le va avea asupra activității sale de jurnalist. „E oficial! Astăzi, un tribunal din Rusia m-a acuzat în lipsă de trecerea ilegală a frontierei. Nu știu exact ce urmează, dar acum sunt oficial pe lista celor căutați internațional. Va fi infinit mai complicat să călătoresc și, implicit, să-mi fac meseria”, a scris Barbu pe contul său de Facebook.

El a mărturisit că, deși simte îngrijorare, este hotărât să continue activitatea jurnalistică, subliniind cuvintele disidentului rus Alexei Navalnîi: „Singurele momente care contează cu adevărat sunt cele în care facem ceea ce este corect”.

Reacții în România: „O tentativă cinică de a reduce la tăcere vocile care denunță abuzurile”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a condamnat în termeni duri decizia tribunalului rus, considerând-o o nouă lovitură dată libertății presei. „Jurnalistul român Mircea Barbu a fost condamnat în lipsă pentru curajul său de a relata adevărul. Această decizie nu este doar o amenințare la adresa libertății individuale, ci și o tentativă cinică de a reduce la tăcere vocile care denunță abuzurile”, a scris Ciucă pe Facebook.

El a adăugat că România trebuie să apere dreptul la adevăr și libertate, declarând că astfel de cazuri sunt parte din strategia de război hibrid a Kremlinului, care vizează destabilizarea presei libere.

Mircea Barbu este al 15-lea jurnalist vizat de autoritățile ruse după începerea ofensivei ucrainene în regiunea Kursk, o zonă de graniță între Rusia și Ucraina. Anterior, autoritățile ruse au emis un mandat de arestare și pentru jurnalistul CNN, Nick Paton Walsh. Kremlinul a avertizat în repetate rânduri că toate trecerile ilegale ale frontierei de stat de către jurnaliștii străini vor fi investigate și sancționate, subliniind importanța acreditării oficiale din partea Ministerului de Externe rus.