Jurnalist de la Clubul de Presă, în a patra zi de greva foamei în fața DNA. „Au luat cu japca suprafețe de plajă și faleză”
Jurnalistul Alexandru Căutiș, membru al Clubului de Presă, se află în a patra zi de greva foamei. Omul de presă a ales această formă extrremă de protest după ce ani la rând mărturiile sale au fost ignorate sau răstălmăcite de instituție.
Jurnalistul Alexandru Căutiș, membru al Clubului de Presă, a intrat în greva foamei și protestează de patru zile în fața DNA. Acesta acuză procurorii anticorupție din Constanța că interpretează eronat mărturiile șefilor de instituții. Cazul care trebuia rezolvat de acum trei ani privind plajele din 2 Mai și Vama Veche a fost clasat ca acestea să rămână la anumiți primari, spune jurnalistul.
„Fiziologic mă simt bine, mai ales că astăzi a venit un echipaj de la Ambulanță și mi-a administrat glucoză pentru că aveam glicemia foarte scăzută, deci fiziologic sunt bine. Din punct de vedere sufletesc sunt foarte mâhnit, pentru că asist la această mascaradă a DNA Constanța, care în continuare insistă să protejeze niște infractori.
Eu am reușit să întorc o primă clasare în dosarul 86/2020 cu privire la plajele și falezele din Vama Veche spre reanchetare la DNA, după ce au apărut noi și noi înscrisuri și au fost audiați martori, inclusiv eu am fost audiat, DNA Constanța a măsluit declarațiile martorilor, le-a răstălmăcit.
De asemenea, înscrisurile din partea statului român nu l-ea luat în considerare cum ar fi trebuit. În schimb a luat în considerare că ar fi cheia de boltă a anchetei un act din 1987, aș vrea să vă citesc din referatul procurorului: Zice că esențial în cadrul anchetei este actul de plan cadastral întosmit în 1987 aferent CAP-ului 2 Mai.
România, Elveția și Liban, în topul companiilor care fac legea în agricultura din țara noastră
Acel act, dacă ar fi fost curios procurorul și ar fi întrebat pe orice cadastrist, este un act banal de întreținere cadastrală. De asemenea, procurorul poate este prea tânăr, poate că nu știe că în perioada comunistă proprietatea era doar a statului.
În acel act pe care îl invocă procurorul nu scrie nicăieri că era proprietatea Consiliului Popular Limanu. Mai mult decât atât: În dreptul proprietății sau regimului juridic nu scrie absolut nimic”, a spus jurnalistul echipei Realitatea PLUS.
Cât de mare este de fapt, miza acestui dosar
„Este vorba de 43 de mii de metri pătrați de plajă și faleză. O parte din aceste hectare, 4,3 hectare au fost recuperate și chiar procurorii spun că înurma demersurilor lui Alexandru Căutiș statul român s-a trezit din letargie și a intabulat o mare parte dion suprafață. Dar există în continuare suprafețe deplajă și faleză ocupate abuziv de restaurante, baruri, chiar și hoteluri, ale unor acoliți ai primăriei care nu vor să înțeleagă că domeniul public al statului român nu poate fi ocupat, nu poate fi înstrăinat. Este un domeniu care aparține tuturor oamenilor, de aceea se cheamă domeniu public.
De asemenea, este important acest dosar, pentru că astfel de situații se întâlnesc în toate localitățile de pe litoralul românesc. De la Constanța până la Vama Veche. Oameni care au trecut pe la Primărie au acționat la fel: Au luat cu japca suprafețe de plajă și faleză. Ori dacă se dă semnalul de către DNA că cei care sunt vinovați pot scăpa, înseamă că aceștia care sunt în toate localitățile și care au ocupat abuziv, pot să ocupe abuziv în continuare plajele și falezele”, a mai spus Alexandru Căutiș.
Mergeți mai departe către Inspecția Judiciară?
Da, desigur, chiar am redactat. Am făcut deja plângere la ordonanță iar astăzi sau mâine urmează să termin de redactat sesizarea către Inspecția Judiciară. Sunt abuzuri cu duiumul în acest dosar, în această anchetă.