MENIU

Judecătorul Petre Lăzăroiu și-a încheiat de facto mandatul de 11 ani la Curtea Constituțională

Petre Lăzăroiu și-a încheiat de facto mandatul de judecător la Curtea Constituțională (CCR), urmând ca marți, 11 iunie, locul său să fie luat de Simina Tănăsescu, propusă de președintele Klaus Iohannis. La rândul lor, noii judecători numiți de Parlament, Cristian Deliorga (Senat) și Gheorghe Stan (Camera Deputaților), vor depune jurământul pe 18 iunie, ei urmând să-i înlocuiască pe Ștefan Minea și Maya Teodoriu.

Simina Tănăsescu îl înlocuiește pe Petre Lăzăroiu, din cauza căruia a fost nevoită să demisioneze de la Cotroceni

Mandatul lui Lăzăroiu, unul dintre cele mai lungi din istoria CCR expiră duminică, pe 9 iunie, dar ultima ședință de judecată la care a luat parte a avut loc joi.

Petre Lăzăroiu a fost numit judecător constituțional în septembrie 2008 de către președintele de atunci al României, Traian Băsescu, pentru un rest de mandat lăsat liber de Petre Ninosu. În 2010, Lăzăroiu a fost reînvestit în funcție pentru un mandat complet de 9 ani.

O controversă în jurul duratei mandatului lui Petre Lăzăroiu a apărut anul trecut, după ce chiar Curtea Constituțională a decis că judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat și că limita maximă este de 9 ani, așa cum prevede legea fundamentală. În acel context s-a pus chiar problema demiterii lui Lăzăroiu de la CCR, el fiind deja de 10 ani în funcție, mai ales că fusese printre cei care votaseră în favoarea revocării din funcție a șefei DNA, Laura Coderuța Kovesi.

Curtea a decis însă că decizia privind durata mandatului unui judecător se aplică doar pentru viitor, iar Petre Lăzăroiu va rămâne în funcție până pe 9 iunie 2019.

Ulterior, Lăzăroiu a acuzat presiuni asupra sa după ce consilierul prezidențial Simina Tănăsescu l-a chemat în biroul ei de la Facultatea de Drept și i-a spus că există o cerere a unui cetățean pentru ca președintele României să semneze un decret pentru revocarea lui de la CCR.

Simina Tănăsescu a respins acuzațiile, iar un comunicat oficial al Cotroceniului arăta că ”nu au existat niciun fel de presiuni și sunt complet neadevărate acuzațiile aduse în acest sens”.

Simina Tănăsescu a demisionat din Administrația Prezidențială la 20 iunie 2018, arătând într-un comunicat că ”este inadmisibil ca la nivelul opiniei publice să planeze orice suspiciune că ar fi fost posibilă o încercare de imixtiune în activitatea Curții Constituționale, pentru a nu prejudicia instituția Președintelui României”.

Pe 6 mai, Simina Tănăsescu a fost desemnată de președintele Klaus Iohannis judecător la Curtea Constituțională.

Mai multe articole despre:
CCR Petre Lăzăroiu simina tanasescu