Judecătorul Mircea Moldovan lua mită şi prin intermediul fiului şi al nepotului
Judecătorul Mircea Moldovan, arestat sub acuzaţia că a primit bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, lua mită atât personal, cât şi prin intermediul fiului şi al nepotului său, notează anchetatorii, în documente obţinute de MEDIAFAX.
" (...) numitul Moldovan Mircea, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, Secţia a VII-a civilă, personal sau prin intermediul fiului său Moldovan Mircea-Constantin, respectiv al nepotului său, Moldovan Augustin-Sergiu, a pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător sindic în cauzele deduse judecăţii", se arată în documentele citate.
Potrivit anchetatorilor, o parte a bunurilor primite de magistrat pentru favoruri în diferite dosare au fost destinate fermei pe care acesta o deţine în Belciugatele-Călăraşi.
"Probele administrate în cauză până în acest moment al urmăririi penale au relevat că Moldovan Mircea a primit: cherestea şi aproximativ 90 de metri pătraţi de lambriuri, pentru ferma pe care o deţine în localitatea Belciugatele, (în valoare de 2.775 lei,elem. 3X5' 2,5 metri cubi în valoare de 1.375 lei, 'astereală rindeluită 100 mp' 2 metri cubi în valoare de 1.100 lei, 'astereală rindeluită' 1,2 metri cubi, 'lanţi 3X5, 300 buc' 1,35 metri cubi - în total 2,55 metri cubi, în valoare de 1.402 lei şi 5 metri cubi cherestea în valoare de 2.775 lei ) în valoarea totală de 6.652 lei, în scopul favorizării lui H G (Hanganu Gabriel - n.r.) în dosarele nr. 13172/3/2009 şi 13172/3/2009/a1, privind procedura insolvenţei SC ECOMED INTERNAŢIONAL SRL", arată procurorii anticorupţie.
Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a civilă, acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată marţi de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.
Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.
Magistraţii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, pentru a decide privind modalităţile de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari, pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă sau pentru a-şi exercita influenţa pe lângă judecători de la diverse instanţe din Bucureşti şi din ţară, folosind informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.
În acest dosar, procurorii DNA au făcut miercuri percheziţii la locuinţa omului de afaceri Dan Adamescu şi la firmele deţinute de acesta.
DNA a precizat că în această cauză se efectuează urmărirea penală şi faţă de alte persoane, pe lângă cei patru judecători.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că percheziţiile au fost făcute la locuinţa omului de afaceri Dan Adamescu şi la firmele deţinute de acesta, existând suspiciunea că acesta ar fi dat mită judecătorilor suspectaţi de corupţie de la Tribunalul Bucureşti, pentru a obţine soluţii favorabile în dosare.
Dan Adamescu deţine, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center şi clubul de fotbal din Liga I Oţelul Galaţi.