MENIU

Judecătorii din România cer Guvernului să revină asupra OUG și să o trimită în Parlament

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) cere Guvernului Grindeanu să revină asupra dispozițiilor din OUG privind modificarea Codurilor penale, adoptată și publicată în Monitorul Oficial mișelește, marți noapte, și să le transmită în Parlament sub forma unui proiect de lege.

“Uniunea Națională a Judecătorilor din România condamnă modul profund netransparent în care, pe data de 31 ianuarie 2017, Guvernul României a ales să modifice Codul penal și Codul de procedură penală, fără o dezbatere reală și efectivă și prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență care nici măcar nu figura pe ordinea de zi a ședinței de Guvern”, se arată într-un comunicat remis de UNJR.

Judecătorii susțin că acest mod de acțiune este cu atât mai inadecvat cu cât Ministerul Justiției a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ca apoi Guvernul să adopte intempestiv ordonanța de urgență, fără să mai aștepte avizul Consiliului, încălcând în acest mod competențele acestuia.

“UNJR a subliniat în mod constant faptul că promovarea unor modificări ale legislației penale prin intermediul Ordonanțelor de Urgență nu este permisă decât în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, după cum prevede în mod imperativ art. 115 din Constituție, întrucât competența primară de legiferare revine în primul rând Parlamentului, ca organ reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legiuitoare. Existența unor practici din trecut nu poate legitima un atare demers atunci când acesta vine în contradicție cu norma constituțională”, se mai arată în document.

Mai multe articole despre:
judecători OUG modificare coduri penale