MENIU

Judecătoarea Barbălată, condamnată la patru ani de ÎNCHISOARE

Judecătoarea Barbălată, condamnată la patru ani de ÎNCHISOARE

ICCJ a condamnat-o pe judecătoarea Georgeta Barbălată la patru ani de închisoare cu executare, pentru favorizarea infractorului şi i-a achitat pe foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, precum şi pe fostul şef al SIPI Ilfov Mihai Vlad, în dosarul privind divulgarea unor informaţii.

Instanţa supremă a mai dispus achitarea Georgetei Barbălată, suspendată din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.

Foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, precum şi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov Mihai Vlad au fost achitaţi pentru acuzaţiile legate de divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii.

Decizia de joi a fost luată cu opinia separată a unui judecător, care a vrut să-i condamne pe Vlad Mihai şi pe Georgeta Barbălată pentru comiterea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, judecătoarea Georgeta Barbălată şi fostul şef al SIPI Ilfov Mihai Vlad au fost trimişi în judecată în aprilie 2013, pentru divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranţa naţională.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Marcel Sâmpetru, procuror şi consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la data comiterii faptelor, pentru patru fapte de instigare la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

George Bălan, procuror şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii la data comiterii faptelor, este judecat pentru două fapte de complicitate la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

Mihai Vlad, şeful SIPI Ilfov la data comiterii faptelor, a fost trimis în judecată pentru două fapte de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, asociere pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului, iar dudecătoarea Georgeta Barbălată a fost acuzată de favorizarea infractorului şi divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.

Procurorii anticorupţie au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada martie - iulie 2012, Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru şi George Bălan, "urmărind comiterea infracţiunii de folosire de informaţii nedestinate publicităţii, au urmat un plan de acţiune, anterior convenit, în cadrul căruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor măsuri de prevedere, de natură a înlătura posibilităţile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probă privitoare la activitatea infracţională pe care urmau să o desfăşoare".

Mai multe articole despre:
închisoare judecătoare Georgeta Barbălată