JUDECĂTOARE SUSPENDATĂ şase luni după ce a rupt o yală de la Curtea de Apel Bucureşti
Judecătoarea Lămâiţa Ciocea, de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), a fost suspendată, miercuri, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe o perioadă de şase luni, după ce a rupt o yală de la insituţia la care lucrează, în urma unei altercaţii cu o grefieră şefă.
Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis astfel acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva Lămâiţei Ciocea, constatând că ea avut "atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii".
Decizia luată de CSM nu este defintivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie de Justiţie (ICCJ).
Oficiali din cadrul Inspecţiei Judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că o nouă sesizare a fost depusă, miercuri, împotriva judecătoarei Ciocea. Preşedintele CAB, judecătoarea Lia Savonea, a înaintat reclamaţia, după ce Lămâiţa Ciocea a intrat luni în greva foamei. Ciocea acuză conducerea instanţei că intenţionează să o mute în mod abuziv la o altă secţie, după ce aceea în care lucra a fost desfiinţată, şi semnalează că nu şi-a mai primit salariul.
Sesizarea de miercuri este cea de-a şasea fomulată împotriva judecătoarei Ciocea. Pe rolul Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM au mai fost înregistrate, începând din 2013, cinci acţiuni disciplinare împotriva ei.
Printre aspectele vizate de Inspecţia Judiciară în cadrul acestor acţiuni disciplinare s-a numărat atitudinea nedemnă în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, avocaţi, experţi, martori sau justiţiabili, dar şi refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu.
În septembrie 2013, CSM a decis, în cazul Lămâiţei Ciocea, reducerea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20 la sută pe o perioadă de şase luni, după ce judecătoarea a întârziat, în repetate rânduri, să-şi motiveze hotărârile şi a refuzat nejustificat să primească la dosar cererile, concluziile, memoriile sau actele depuse de părţile din proces.
Lămâiţa Ciocea a mai fost sancţionată de CSM, în aprilie 2013, ca urmare a declaraţiilor făcute în Piaţa Universităţii, la 25 ianuarie 2012. Atunci, CSM a decis ca aceasta să fie mutată disciplinar, pentru trei luni, la Curtea de Apel Ploieşti.
Ciocea a spus, la protestele din Piaţa Universităţii, că preşedinta secţiei unde activează a înlocuit-o abuziv din completul care judeca un dosar în care era implicată o companie, încălcându-se astfel principiul continuităţii completului de judecată. Judecătoarea s-a adresat CSM, care i-a comunicat soluţia de respingere a plângerii, astfel că ea a decis să protesteze în Piaţa Univesităţii.
Judecătoarea Mihaela Ciocea: Sancţiunea nu are legătură cu plângerea penală
"Plangerea formulata impotriva mea de catre presedinta Curtii de Apel Bucuresti pretinzand ca am spart o yala, a fost solutionata definitiv prin sentinta penala a Curtii de Apel Pitesti din data de 20.12.2013 prin care s-a concluzionat ca nu a fost comisa nicio infractiune", spune judecătoarea Mihaela Ciocea, într-un drept la replică trimis Realitatea.net.
"Arat ca seria de cca 13-15 sesizari disciplinare dispuse impotriva mea de catre presedinta Curtii de Apel, Lia Savonea si de catre fostul presedinte Dan Lupascu, care au culminat cu efectuarea acestei plangeri penale, au fost cauzate de mesajele postate de mine pe forumurile magistratilor prin care le dezvaluiam situatii abuzive in care sunt implicate persoane din conducerea CAB si membrii ai Sectiei de Judecatori ai CSM, inclusiv situatii de grava promiscuitate. Pe de alta parte, sanctiunea cu suspendarea nu are nicio legatura cu plangerea penala si nu produce niciun efect pana nu va fi solutionat recursul meu impotriva acestei masuri, de catre ICCJ", mai spune judecătoarea.