MENIU

Jucan (CNA): Limbajul unor jurnaliști este degradarea bunului simț. Nu-l mai acceptați

Membrul CNA Valentin Jucan consideră că discursul jurnalistic din România a ajuns de o calitate discutabilă și nu mai are nicio legătură cu libertatea de exprimare.

”Mi-am notat câteva elemente ale discursului jurnalistic din România și le voi da citire tocmai pentru a vă demonstra faptul că acest tip de limbaj nu are nicio legătură cu libertatea exprimării, respectiv libertatea presei. Sunt niște expresii care au fost folosite la câteva televiziuni private, naționale: "bă dobitocule", "mercenară-i mă-ta", "închideți telefonul acestui măgar", "ăsta-i un ministru parașută", "oligofren prost"
"nu pot să spun mă piș pe ei? Uite că tocmai am spus!".  Un moderator, în direct, cu bâta în mână spune așa: "vino-n coa să ți-o dau la cap"
"ești un nenorocit, mă", ”du-te dracului cu justiția ta cu tot" ”, a scris Jucan pe Facebook. 

Acesta a continuat cu citarea unui paragraf din Convenția europeană a drepturilor omului, cu privire la libertatea de exprimare: "Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare iar acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a comunica informații sau idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere".

Jucan susține că vrea să explice unde se trasează limita libertății de exprimare, la televizor sau radio. ”Curtea Europeană de Justiție a interpretat în mod constant, de o manieră extensivă și permisivă conținutul libertății de exprimare, mergând până la recunoașterea dreptului de a șoca prin afirmații. Cu toate acestea, instanța europeană de contencios al drepturilor omului nu a adoptat și viziunea că - în temeiul articolului pe care vi l-am citit mai înainte - este garantat un drept de a insulta, de a calomnia, de a instiga populația la nerespectarea regulilor sau a statului de drept sau de a instiga la ură și discriminare”, a mai scris acesta, adăugând că expresiile pe care le-a citat nu au ce căuta în limbajul corect al jurnalismului.

”Dreptul la a șoca prin afirmații nu garantează dreptul la înjurătură ci se referă la dreptul jurnalistului de a critica, de exemplu, politicieni, sau de a face dezvăluiri probate în urma cărora persoanele implicate se pot dovedi corupte sau lipsite de pregătire profesională.
Într-un dialog televizat cu un politician, una este să spui "bă dobitocule" și altceva reprezintă afirmația "sunteți o rușine pentru funcția pe care o aveți". Iată, ultima expresie este una admisibilă pentru libertatea exprimării.


Ce este cel mai grav este faptul că acest comportament al unora dintre televiziuni sau radiouri se manifestă din trei motive:
1. pentru că dumneavoastră sunteți considerați o masă amorfă, ușor de prostit de către așa-zișii jurnaliști care folosesc acest tip de limbaj;
2. pentru că utilizatorii acestui mod de a dialoga cu voi nu sunt jurnaliști ci sunt simpli mercenari plătiți să pară jurnaliști, aflați în slujba intereselor politice sau economice ale patronului lor;
3. pentru că CNA nu a reacționat atunci când trebuia, fiind un umil servitor politic.
Libertatea presei, respectiv libertatea exprimării înseamnă dialog cu argumente "pro" sau "contra", înseamnă anchete jurnalistice care respectă deontologia și moralitatea.


De asemenea, libertatea presei presupune că dumneavoastră trebuie să primiți informații corecte, nu să fiți luați drept proștii care asigură publicitatea și votul fals în favoarea minciunilor televizate.


"Mercenară-i mă-ta" nu este presă! Este degradarea bunului simț și a respectului între oameni.
Vă cer, așadar, să nu mai acceptați în casele voastre un astfel de limbaj din partea presei. Nu este nevoie de el și - mai ales - nu îl meritați!”, a concluzionat Jucan. 

Mai multe articole despre:
presă CNA jucan discurs jurnalistic