JS 4: Timpul executat de Vîntu din pedeapsă, insuficient pentru scopul educativ al pedepsei
Timpul executat de Sorin Ovidiu Vîntu din cei doi ani de închisoare pentru favorizarea lui Nicoale Popa nu este suficient pentru ca acesta să-şi însuşească scopul preventiv şi educativ al pedepsei, arată Judecătoria Sectorului 4, în motivarea decizie de respingere a cererii de liberare condiționată.
Tot în motivare se precizează că Vîntu, în timpul detenţiei, a fost sancţionat disciplinar de două ori şi recompensat o dată
"În ce priveşte comportamentul pe perioada detenţiei, instanţa reţine că acesta a fost unul oscilant, iar timpul petrecut în detenţie nu este suficient pentru reeducare. Deţinutul, aflat la prima analiză a comisiei, a fost sancţionat disciplinar de două ori şi recompensat o dată. Se mai reţine că, în ultima parte a executării pedepsei, petentul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, neevidenţiindu-se în nicio modalitate prin comportamentul său în locul de deţinere", arată Judecătoria Sectorului (JS) 4, în motivarea deciziei.
Instanța mai menţionează că participarea lui Vîntu la activităţile desfăşurate la nivelul secţiei de deţinere şi recompensa obţinută nu reprezintă "dovezi temeinice de îndreptare".
"Instanţa constată că persoana deţinută a executat fracţia de 2/3 din pedeapsă pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, deci condiţia legală relativă la timpul din pedeapsă ce trebuie executat este îndeplinită. Deşi petentul condamnat a executat fracţia de pedeapsă stabilită în mod obligatoriu de lege, această împrejurare nu-i conferă un drept, ci doar o vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate, oportunitatea acordării liberării condiţionate fiind lăsată exclusiv la latitudinea instanţei de judecată", mai arată JS 4, în motivarea deciziei de respingere a cererii de liberare condiționată formulate de Sorin Ovidiu Vîntu.
Omul de afaceri mai poate cere liberarea condiționată după 22 august, a precizat instanța.