MENIU

Johannes Hahn: Pentru Ucraina, avem nevoie de un model actualizat al Planului Marshall. Cel mai probabil va fi nevoie şi de implicarea ţărilor din G20

Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget / Profimedia

Ucraina va avea nevoie, după războiul cu Rusia, de un plan de reconstrucţie similar cu cel oferit de SUA după Al Doilea Război Mondial, spune comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn. Oficialul european face referire la deja-cunoscutul Plan Marshall (The Marshall Plan, cunoscut și ca European Recovery Program (ERP)), acesta fiind primul plan de reconstrucție conceput de către Statele Unite și destinat țărilor europene afectate de Al Doilea Război Mondial. El a avut ca scop ajutorul financiar rapid pentru reconstrucția Europei și asigurarea de aliați pentru Statele Unite ale Americii pe continent.

Concret, în cadrul Planului Marshall de după Al Doilea Război Mondial, SUA au oferit Europei ca asistenţă economică şi tehnică pentru o perioadă de patru ani o sumă echivalentă astăzi cu circa 200 de miliarde de dolari.

"Cred că ceea ce avem nevoie pentru Ucraina, la capătul zilei, este un model actualizat al Planului Marshall", a spus Hahn, într-un briefing de presă, potrivt Reuters, preluat de Agerpres.

Potrivit comisarului european, un astfel de plan ar ajuta Ucraina să se recupereze rapid de pe urma distrugerilor masive produse de armata rusă şi ar duce, de asemenea, la o convergenţă mai rapidă a Kievului cu Uniunea Europeană.

Hahn nu a făcut o estimare legată de câţi bani ar fi nevoie, însă a spus că eforturile pentru reconstrucţia Ucrainei nu vor putea fi susţinute doar de UE şi că, cel mai probabil, va fi nevoie şi de implicarea ţărilor din G20, printre care se numără şi Rusia.

În plus de asta, comisarul european pentru Buget a reiterat că, pentru moment, UE nu intenţionează să înceapă o nouă schemă de împrumut în comun pentru a face faţă consecinţelor economice şi sociale pe care blocul comunitar le-ar putea resimți ca urmare a războiului din Ucraina.

El a arătat, în schimb, că există suficiente împrumuturi ieftine nefolosite în planul de recuperare al UE pe care guvernele le pot solicita.

În context, acesta a arătat că din totalul de 380 de miliarde de euro de împrumuturi ieftine disponibile în fond, guvernele au solicitat până acum numai 166 de miliarde, astfel că încă sunt disponibile 214 miliarde.

Cât privește cheltuielile legate de gestionarea milioanelor de refugiaţi ucraineni care au ajuns în ţări europene de la începutul războiului și până în prezent, Johannes Hahn a precizat că ţările membre pot folosi o parte din fondurile alocate lor în cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027.