MENIU

Joe Biden ar putea grăbi accesul Ucrainei la NATO înaintea finalului mandatului său

Biden ar putea grăbi accederea Ucrainei la NATO. Foto/Profimedia

Joe Biden ar putea urgenta înainte de ianuarie 2025 accesul Ucrainei la NATO. Zelenski a declarat la plecarea din Washington că octombrie va fi „momentul luării deciziilor”. 

Președintele american Joe Biden ar putea „avansa” statutul de candidat al Ucrainei la aderare la NATO înainte de expirarea mandatului său prezidențial în ianuarie 2025, scrie Financial Times.

Există indicii preliminare că președintele american va merge în această direcție, a declarat ziarului un oficial occidental anonim care are cunoștință de discuțiile dintre Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care au avut loc la Washington, în septembrie. Sursa nu a dat alte detalii.

Zelenski a declarat la plecarea din Washington că octombrie va fi „momentul luării deciziilor”. După cum notează FT, Biden va vizita Germania în octombrie, va prezida o reuniune a grupului de contact privind asistența militară pentru Ucraina, programată pentru 12 octombrie la baza aeriană Ramstein.

Aderarea la NATO este unul dintre punctele „planului de victorie” al lui Volodimir Zelenski, prezentat în timpul vizitei sale în SUA, a declarat șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andri Ermak. Potrivit Financial Times, oficialii americani nu au fost „impresionați” de planul propus, care, printre altele, implică furnizarea „unei cantități uriașe de arme occidentale”.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru Financial Times că „planul de victorie” al lui Zelenski repetă vechile obiective, însă semnificația sa reală este că schimbă obiectivele Ucrainei în război, de la eliberarea completă a teritoriului său la preluarea inițiativei de către armata ucraineană. „Aceasta este o încercare de a schimba traiectoria războiului și de a aduce Rusia la masa negocierilor. Zelenski crede cu adevărat în acest lucru”, a declarat sursa.

Un alt subiect principal al vizitei lui Zelenski la Washington a fost încercarea de a obține permisiunea Occidentului pentru ca Ucraina să lovească teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune. Administrația Biden s-a opus acestui fapt, precum și intrării Ucrainei în NATO, scrie Financial Times. Ambele probleme, potrivit autorităților americane, ar putea împinge Rusia să escaladeze conflictul.

Un consilier care a ajutat la pregătirea „planului de victorie” al lui Zelenski a spus că, în ciuda îngrijorărilor Washingtonului, capacitatea de a lovi teritoriul rus este esențială pentru plan. Zelenski consideră că aceasta este una dintre puținele opțiuni pentru a pune capăt ostilităților. Potrivit unui înalt oficial ucrainean, „este vorba despre limitarea opțiunilor Rusiei” și creșterea presiunii de a o forța să negocieze. „Aceasta este o șansă reală dacă ne gândim la încheierea războiului”, a spus sursa.

O sursă ucraineană de rang înalt, comentând vizita lui Zelenski în SUA, a spus: „Nu a fost un triumf. Nu a fost un dezastru. Ar fi naiv să ne așteptăm la aplauzele primite acum doi ani.”

Ucraina a devenit mai deschisă la negocierile de încetare a focului

Mai mulți diplomați europeni prezenți la Adunarea Generală a ONU de la New York au declarat că a avut loc o schimbare notabilă a tonului și conținutului discuțiilor despre o posibilă soluționare a conflictului. Potrivit acestora, oficialii ucraineni au devenit mai deschiși să discute despre un acord de încetare a focului, chiar dacă trupele ruse rămân pe teritoriul ucrainean.

Diplomații spun că noul ministru de Externe al Ucrainei, Andri Sibiha, a discutat potențiale soluții de compromis în întâlniri private cu omologii occidentali în timpul primei sale vizite în Statele Unite și a adoptat o poziție mai pragmatică față de posibilele discuții decât predecesorul său.

„Vorbim din ce în ce mai deschis despre cum se va sfârși acest lucru și la ce va trebui să renunțe Ucraina pentru a obține un acord de pace permanent. Și aceasta este o schimbare semnificativă față de ceea ce era acum șase luni, când astfel de conversații erau tabu”, a spus un diplomat occidental.

Un oficial ucrainean a spus, sub anonimat că cel mai important lucru pentru Ucraina sunt garanțiile de securitate „corecte”. „În caz contrar, nu se va pune capăt războiului, ci va provoca doar unul nou”, spune el. Un înalt oficial occidental a precizat că „lupta pentru aderarea la [NATO] este singura opțiune și toată lumea o știe”. „Nimeni nu vorbește despre asta cu voce tare... dar aceasta este singura strategie pe masă”, a menționat sursa.

Un oficial ucrainean se îndoiește că Rusia va fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO. „Orice lucru cu excepția statutului de membru cu drepturi depline este puțin probabil să fie suficient pentru a opri agresiunea militară a Kremlinului. Chiar dacă primim o invitație de la NATO, nu va însemna nimic. Aceasta este o decizie politică”, a spus el.

Mai multe articole despre:
joe biden zelenski nato ucraina nato