MENIU

Joe Biden, anunț legat de Arabia Saudită. CIA a desecretizat raportul asasinării jurnalistului Khashoggi, comandată de prințul moștenitor

Joe Biden, președintele SUA Foto: Profimedia

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că administraţia sa va face luni un anunţ legat de Arabia Saudită, în urma unui raport al serviciilor americane de informaţii care au ajuns la concluzia că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS, a aprobat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, notează Reuters. Noul lider de la Casa Albă are în vedere o nouă așezare a relațiilor cu Arabia Saudită, total schimbată față de cea adoptată de Donald Trump, care îl considera „prieten” pe prințul moștenitor. Biden a și anunțat că va avea o relație oficială cu regele saudit Salman bin Abdulaziz Al-Saud, și nu cu fiul său, Mohammed bin Salman.

 

SUA urmează să facă, luni, un anunţ cu privire la Arabia Saudită luni, a avertizat sâmbătă Joe Biden, în urma desecretizării raportului CIA în care Mohammed bin Salman este acuzat de aprobarea asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Khashoggi, care a lucrat pentru Washington Post, era rezident american. Ademenit în interiorul consulatului saudit din Istanbul pe 2 octombrie 2018, jurnalistul a fost ucis de persoane care aveau legături cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite. A fost dezmembrat, iar cadavrul său a dispărut, nu a fost găsit nici până în prezent.

SUA au anunţat vineri sancţiuni financiare împotriva unei unităţi de intervenţie specială şi a fostului număr doi al serviciilor saudite de informaţii, Ahmad Asiri, apropiaţi prinţului moştenitor al Arabiei Saudite pentru rolul lor în asasinarea lui Jamal Khashoggi.

Un raport al Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), declasificat vineri de către Casa Albă, arată că Mohammed bin Salman a aprobat o operaţiune în vederea unei reţineri sau unei ucideri a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Administrația Biden face public RAPORTUL uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Concluzia: prinţul moştenitor a ordonat asasinatul

În aceeași zi, guvernul saudit a „respins în totalitate” raportul serviciilor americane de informaţii care l-au acuzat pe Mohammed bin Salman că a „validat” asasinarea jurnalistului şi disidentului saudit. Autorităţile de la Riad au respins orice resposanbilitate în acest asasinat şi au judecat şi condamnat subalterni ai lui MBS pe care i-au acuzat că ar fi acţionat din proprie iniţiativă.

Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, jurnalist critic fata de puterea saudit, lucra pentru The Washington Post când a fost atras în consulatul saudit din Istanbul, pe 2 octombrie 2018, şi ucis de o echipă de agenţi ai serviciilor secrete care aveau legături strânse cu prinţul moştenitor. Trupul său a fost dezmembrat în parte cu un fierăstrău, au spus oficialii americani, iar rămăşiţele nu au fost găsite. Khashoggi venise la consulat ca sa obtina actele necesare pentru a se casatori cu o femeie turca Hatice Cengiz, care il astepta in afara consulatului.

La un an de la asasinarea jurnalistului, în septembrie 2019, au ieșit la iveală detalii cutremurătoare despre moartea acestuia. În ultimele minute de viață, Jamal Khashoggi i-a rugat pe ucigaşii săi să nu îi acopere gura, motivând că suferea de astm şi s-ar fi putut sufoca.

"Știi ce urmează". Detalii cutremurătoare despre ultimele minute din viața jurnalistului Khashoggi

Cine a fost condamnat după asasinarea lui Khashoggi

Opt bărbaţi au fost condamnaţi într-un proces pe care observatorii internaţionali l-au numit o farsă. Cinci dintre ei au primit pedeapsa cu moartea. Sentinţele au fost comutate la 20 de ani de închisoare după ce, aparent, au fost iertaţi de rudele lui Khashoggi.

Prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, a anunțat, la un an de la asasinat, în luna septembrie 2019, că îşi asumă responsabilitatea asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi.

Prinţul moştenitor saudit îşi asumă responsabilitatea asasinării jurnalistului Khashoggi

Donald Trump, prieten cu prințul moștenitor saudit, care era acuzat că a comandat asasinarea lui Khashoggi

CIA a prezentat președintelui Trump raportul său în 2018, care însă nu a schimbat relaţia de prietenie a lui Trump cu Arabia Saudită, și mai ales cu prinţul moștenitor bin Salman. Agenția de informații a  ajuns la concluzia că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a ordonat asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi, anunța presa internațională în noiembrie 2018.