"JOCURILE DEZASTRULUI": Bazele sportive din România, în paragină
Fiecare succes din sport are în spate povestea sacrificiului nesfârşit. La noi mai există ceva - regretul că nimic nu se schimbă într-o societate care se vrea a fi în pas cu lumea occidentală. Campionii nu mai au unde să se pregătească. Multe dintre bazele sportive, unde în urmă cu ani se făceau antrenamente gratuit, au fost distruse complet. Pe locul lor au fost ridicate blocuri sau mall-uri. Altele sunt uitate de autorităţi şi lăsate în paragină. Câţiva antrenori sau foşti sportivi îşi amintesc perioada de glorie. Acum, vorbim doar de Jocurile Dezastrului.
Buruieni şi un banner pe care scrie: Ministerul Tineretului şi Sportului. Asta a mai rămas din Livone Tenis Club, pe vremuri una dintre cele mai frecventate baze sportive din Capitală. Irina Begu s-a antrenat, cândva, aici. Astăzi a rămas doar amintirea unora care trăiesc cu părere de rău că statul nu-şi dă prea mult interes pentru resuscitarea sportului românesc.
Din când în când, iubitori ai sportului sau chiar tineri care s-au antrenat aici se opresc să privească prin gard. Cu nostalgie şi amărăciune. E tot ce le-a rămas.
Într-o situaţie puţin mai bună este baza sportivă Tineretului. Măcar aici autorităţile nu au tras oblonul. Din 20 de terenuri de tenis, câte erau funcţionale în urmă cu zece ani, nouă sunt încă folosite pentru antrenamente. Restul ori au fost desfiinţate ori sunt impracticabile. Tot aici au existat o sală de gimnastică şi mai multe bazine de înot olimpice, mare parte dintre ele devenite amintire.
La valorificat, dar în interes personal, s-au gândit şi reprezentanţii unei companii private care vor acum să construiască un mall pe locul unde a fost faimosul patinoar Mihai Flamaropol. Tot aici erau şi două baze sportive. Acum, muncitorii lucrează de zor să termine construcţia care include, totuşi, şi un pationoar, dar mult mai mic.
Alţii au găsit demult cu ce să înlocuiască sportul românesc. Cu blocuri. Un cartier întreg a luat locul bazei sportive Chefalul, construită imediat după cutremurul din '77. la Chefalul s-au antrenat cândva Ruxandra Dragomir şi Adrian Voinea.
De sus, de pe podium, sportivii văd şi mai bine degringolada din ţară. De la înălţime, Bucureştiul pare să nu aibă nicio problemă. Pe asta s-au şi bazat autorităţile. Pe privirea de ansamblu. Şi pe vorba românului: las-o, mă, că merge aşa! De aproape, însă, lucrurile stau cu tot altfel.
Potrivit Ministerului Tineretului şi Sportului, în Bucureşti au mai rămas 300 de baze sportive, însă prea puţine mai sunt funcţionale.