MENIU

Jocuri de putere, cu Oreste Teodorescu: Ce s-ar putea întâmpla în deceniul de după această criză?

Jocuri de putere, cu Oreste Teodorescu: Ce s-ar putea întâmpla în deceniul de după această criză?

Ne interesează în această seară perspectiva europeană în războiul comercial SUA-China, cum va arăta următorul deceniu și unde va fi partitura de forță a României, sub bagheta Washingtonului sau în orchestra dirijată de la Berlin.

Pandemia de SarsCov2 resetează profund marile relații internaționale, mutând divergențele din planul ideologic pe câmpul de luptă economic și social, deschizând calea unor noi alianțe care să asigure bunăstare și prosperitate. Se observă clar o primă falie între Europa și America. Retragerea SUA din OMS, izolaționismul lui Trump cuprins în dictonul “America first”, concurența acerbă pentru dobândirea vaccinului anti Covid, planul de redresare economică, obligă cumva Uniunea Europeană să găsească un nou fundament geopolitic.

Istoria ne demonstrează ca fiecare eveniment creează schimbări şi tendinţe politice pe care le putem vedea clar doar mult timp după aceea. În deceniul care a urmat crizei financiare din 2008, zona euro a fost la un pas de colaps, Marea Britanie a votat pentru a părăsi Uniunea Europeană, iar Donald Trump a fost ales preşedinte, democraţii pierzând alegerile după 8 ani de supremaţie politică. Astăzi, economia globală a suferit o altă criză bruscă, schimbând geopolitica pe măsură ce tensiunile SUA-China au crescut, comerţul s-a încetinit semnificativ şi diviziunile structurale dintre nordul şi sudul Europei s-au extins. Deci preocuparea majoră este: ce s-ar putea întâmpla în deceniul de după această criză? Aceasta este intrebarea la care ne vor răspunde specialiștii noștri: Cristian Diaconescu, gen. Alexandru Grumaz, Mihai Rusu de la München și Prof. Ștefan Ciochinaru.

 

 

 

Mai multe articole despre:
oreste teodorescu jocuri de putere