MENIU

Jocul politic "Uite Guvernul, nu e Guvernul" blochează scrisoarea către FMI

Lipsa unui ministru de Finanţe blochează temporar acordul cu FMI

SCRISOARE FMI. Scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la ultima misiune de evaluare, din ianuarie-februarie, nu a fost aprobată de Guvern în şedinţa de miercuri, din cauza lipsei unui ministru titular al Finanţelor, portofoliul PNL, au declarat surse guvernamentale.

SCRISOARE FMI. Premierul Ponta afirmase vineri că documentul va fi aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri, 19 februarie.Acum, însă, potrivit surselor citate de Mediafax lipsa unui ministru titular al Finanţelor a făcut ca memorandumul cu FMI să nu fie încă semnat

SCRISOARE FMI. Înaintea şedinţei de miercuri şi în urma unei discuţii dintre liderul PNL, Crin Antonescu, şi liderul PSD, premierul Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi-a înregistrat însă oficial demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, iar ministerul a fost reprezentat la şedinţa Cabinetului de către un secretar de stat..

SCRISOARE FMI. După discuţia Ponta-Antonescu, Guvernul a transmis un comunicat în care arăta că preşedintele PNL a refuzat să propună un nou ministru sau un interimar, astfel că premierul Victor Ponta va prelua postul de ministru interimar al Finanţelor.

SCRISOARE FMI. În urmă cu aproape două săptămâni, PNL a propus o serie de schimbări în posturile de ministru, respectiv Klaus Iohannis - vicepremier şi ministru de Interne (în locul lui Radu Stroe, demisonat în luna ianuarie), Teodor Atanasiu - ministru al Economiei (în locul lui Andrei Gerea), Eugen Nicolăescu - ministru de Finanţe (în locul lui Daniel Chiţoiu), Cristian Buşoi - ministru al Sănătăţii (în locul lui Eugen Nicolăescu, propus la Ministerul Finanţelor).

SCRISOARE FMI. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că, luni seara sau marţi, va exista fie Guvern USL, fie un guvern USD, "lipsit de orice legitimitate" şi căruia liberalii îi vor cere "demisia imediată".

Scrisoarea către FMI, pe masa Guvernului. VEZI CE CONŢINE documentul

SCRISOARE FMI. Premierul Victor Ponta a declarat la începutul lunii, după încheierea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, că nu va fi făcută nicio menţiune în memorandum referitoare la acciza pe combustibili, dar că aceasta urmează oricum să intre în vigoare de la 1 aprilie.

SCRISOARE FMI. În aceste condiţii, speră premierul, documentul va avea şi semnătura preşedintelui, fără de care acordul cu Fondul este suspendat. Un alt semn de întrebare este cine va parafa acordul din partea Ministerului de Finanţe. Ministrul demisionar Daniel Chiţoiu nu şi-a mai pus semnătura pe niciun document de la momentul înaintării demisiei.

SCRISOARE FMI. Fără semnăturile necesare, board-ul FMI nu poate aproba memorandumul şi nici nu poate pune la dispoziţia României primele două tranşe din împrumut. România are un angajament de patru miliarde de euro cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană, care se derulează pe doi ani. Banii pot fi folosiţi doar în caz de nevoie, pentru că acordul este unul de tip preventiv.

Guvernul, către FMI: 2,8 miliarde de euro, risc de dezangajare a fondurilor UE în 2014

România are un risc de pierdere a fondurilor europene, în anul 2014, de 2,8 miliarde de euro, însă în acest an se anticipează cheltuieli mai mari decât această sumă, susţine Guvernul într-un proiect al scrisorii de intenţie care urmează să fie transmisă Fondului Monetar International în cadrul acordului stand-by curent.

"Sunt necesare eforturi sustinute pentru atenuarea riscului de dezangajare in 2015, deoarece fondurile care risca dezangajarea in 2014 se ridica la 2,8 miliarde de euro, valoare mai mica decat cheltuielile anticipate pentru anul 2014", se arata in documentul obtinut de HotNews.ro.

De asemenea, autoritatile romane dau asigurari ca in anul 2014 "cheltuielile neeligibile pentru proiectele cofinantate de UE se vor limita la 1 miliard de lei".

Totodata, Bucurestiul promite FMI ca pana la sfarsitul lunii martie 2014 Guvernul va emite normele de aplicare a cadrului legislativ adoptat anul trecut, privind criteriile de prioritizare a investitilor publice majore, inclusiv a celor cu finantare europeana.

Guvernul se angajează în faţa FMI la restructurarea AGRESIVĂ a CFR Marfă

CFR MARFĂ. După eşecul privatizării de anul trecut, Guvernul are in vedere o "restructurare agresiva" a companiei CFR MARFĂ, care va include concedieri si stoparea livrarilor catre clientii care au arierate, astfel incat compania sa genereze excedent comercial in 2014 si sa fie privatizata in mai 2015, potrivit unui draft al scrisorii de intentie cu FMI.

CFR MARFĂ. "Pentru a asigura viabilitatea companiei CFR MARFĂ, intentionam o restructurare agresiva a companiei si continuarea procesului de privatizare", care include reducerea de personal, vanzarea la fier vechi a vagoanelor uzate moral si stoparea livrarilor catre clientii care au arierate, se arată în draful obţinut de HotNews.ro.

Guvernul mizeaza, prin aceste masuri, obtinerea unui excedent operational in 2014 si un flux pozitiv de lichiditati. De asemenea, se are in vedere o tinta de acumulare arierate zero.

In scrisoare se precizeaza ca "se preconizeaza privatizarea in mai 2015".

Modificări la impozitul forfetar

Guvernul ar putea reduce plafonul de plată a impozitului forfetar, potrivit unui draft al scrisorii de de intenţie pe care Guvernul o va trimite Fondului Monetar, intrat în posesia HotNews.ro.

"Vom încerca să amendăm proiectul legii impozitului forfetar, inclusiv prin reducerea plafonului înainte de votarea acesteia în Parlament", se arată în draftul amintit.

Potrivit proiectului de act normativ, barurile şi cafenelele amplasate central în Capitală sau în primele şapte mari orase vor plăti anual, în funcţie de suprafaţă, între 1.500 şi 3.400 euro, în timp ce în localurile din orase care nu sunt municipii vor achita între 310 euro şi 2.000 euro.

 

Mai multe articole despre:
FMI acord FMI scrisoare FMI memorandum FMI