Japonezii vor să testeze o baterie experimentală pe Lună
Cercetătorii japonezi vor să fie primii care testează o baterie solidă pe suprafața Lunii. În acest sens, vor trimite bateria la bordul unei navete comerciale până în anul 2021. Astfel, speră că vor rezolva problema energiei din spațiu.
Momentan, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă astronauții în spațiu este lipsa unei surse de energie. Cu toate că specialiștii au venit cu mai multe idei în această privință, compania japoneză ispace, vrea să găsească o soluție care să fie de departe mai bună decât toate celelalte.
Având în vedere că Soarele poate ocoli și săptămâni de-a rândul anumite zone ale Lunii, energia solară nu ar fi o opțiune valabilă. Așadar, panourile solare ies din discuție, deoarece nu pot produce energie dacă nu primesc deloc lumină de la Soare.
Însă, o bacterie care ar putea face față modificărilor extreme de temperaturăși, în același timp, să stocheze energia ar putea fi o soluție ideală.
Japonezii vor să testeze un nou tip de baterie pe Lună
Cea mai fezabilă soluție pentru a putea produce energie în spațiu este bateria în stare solidă. Asta pentru că acest tip de baterie are o capacitate excepțională de a stoca mai multă energie și în plus se încarcă și foarte repede, spre deosebire de una tip li-lion.
Mai mult, bateria ar putea supraviețui inclusiv oscilațiilor dramatice de temperatură de pe Lună, care variază de la 127 la minus 173 grade Celsius. Așadar, bateria nu va exploda din cauza căldurii și, datorită stării solide, electrolitul nu va îngheța.
Însă, problema ar fi durata de viață a acestor baterii solide, care nu suportă foarte multe încărcări. „Poți înlocui bateria de la mașină sau telefon, dar nu poți schimba bateria pe o navetă spațială", a declarat Rao Surampudi, manager al Power Systems Program Office NASA.
Cu toate acestea, japonezii cred că ideea lor ar putea da roade și sunt dispuși să-și asume orice risc. Astfel, bateria va fi lansată pe Lună la bordul rachetei SpaceX Falcon 9, în 2020.