Iulian Bulai, amendat pentru "Fecioara Maria, mamă surogat". "Nu știu, nu m-a anunțat nimeni"
Deputatul USR Iulian Bulai a fost amendat de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării ca urmare a unui text controversat legat de Fecioara Maria și Isus, postat pe rețelele de socializare în 2019. La scurt timp după apariția informației despre sancționarea sa, parlamentarul a scris că nu a fost anunțat oficial. Bulai a recunoscut, însă, că regretă modul în care s-a exprimat.
Pentru descrierea folosită într-o postare din 2019, Bulai a fost amendat cu 5.000 de lei, potrivit Realitatea Plus. Politicianul afirma că Isus provine „dintr-o familie foarte ciudată”, „cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea”.
Colegiul director al CNCD a hotărât, cu 6 voturi pentru și 3 împotrivă, că textul atingere demnității umane a creștinilor, ducând în derizoriu.
„Folosirea elementelor religioase, pe care se bazează credința creștin – ortodoxă, folosirea unor analogii, trimiteri, comparații cu ”mamă surogat”, ”Mama Adolescentă”, ”fără ca părinții lui să fi făcut dragoste”, dintr-o familie foarte ciudată”, ”tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit” duc în derizoriu preceptele, dogmele religiei. Pe aceste elemente se fundamentează credința creștinilor, reprezentând miracolul nașterii Mântuitorului. Textul aduce atingere demnității umane a creștinilor prin crearea unei atmosfere ostile, degradante și umilitoare la adresa acestora. Statutul său de parlamentar implică o mai mare răspundere în exercitarea libertății de exprimare”, a transmis CNCD.
Decizia de sancționare a fost luată cu 6 voturi pentru și 3 împotrivă.
La scurt timp după apariția informației, Iulian Bulai a precizat că lui nu i-a fost comunicat nimic, oficial, dar a recunoscut că abordarea sa nu a fost cea mai potrivită.
"Sunt un creștin catolic practicant, iar viața mea a fost și este puternic influențată de valorile credinței mele. Intențiile mele din acea postare nu au fost, în niciun caz, de a jigni pe cineva. Am înțeles, încă de pe atunci, că e posibil ca formularea mea să nu fi fost cea mai fericită (...) În același timp, însă, nu cred că există un singur mod de a-ți manifesta credința și nici că acel unic mod trebuie impus altora. Trebuie să ne putem trăi împreună și diferit credințele noastre. Și să-i iertăm pe cei care greșesc fără voie.
nu cunoaşte motivaţia CNCD cu privire la această sancţiune, însă a precizat că este un creştin catolic practicant. „Intenţiile mele din acea postare nu au fost, în niciun caz, de a jigni pe cineva”, a adăugat parlamentarul.
„Un copil. Sărac și provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinerețe și o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinții lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat și un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinții să fi fost căsătoriți, doar logodiți. Nașterea lui arată extradordinarul dar și limitele societății în care a apărut.
Citește și: Ministrul Muncii a făcut ANUNȚUL: ce se întâmplă cu pensiile speciale din România
Acum 2000 de ani s-au întâmplat cele scrise mai sus. Soarta lui este astăzi împărtășită de mulți copii din România, dar care nu au avut alături părinți atât de iubitori. Avem peste 50.000 de copii în grija statului. Peste 3000 de copii anual dați spre adopție.
Mai mult de o treime din cei 3000 nu își găsesc o familie. Anual aprox. 2000 de copii sunt declarați greu adoptabili-nimeni nu îi vrea în România. Peste 1000 de copii români au fost traficați doar în UK până în 2007.
Recent, justiția română nu a găsit niciun vinovat din cele câteva zeci/ sute care ar fi fost implicați în traficul a aproape 200 de copii din Țăndărei. Acesta este cel mai mediatizat caz recent de trafic de ființe umane din România, dar nicidecum singurul.
Asta arată multe comunități eșuate sau cvasi eșuate în România. Comunități eșuate la fel de mult ca cea din Betleem de acum 2000 de ani. Eșuate din lipsă de implicare a celor din jur. În fața atâtor comunități eșuate, noi avem șansa de a umple locul păstorilor și magilor care au dat o mână de ajutor acum 2000 de ani.
Într-o Românie cu mulți baronași și combinatori, politicienii onești ar trebui să fie păstorii și magii zilelor noastre care dau o mână de ajutor celor care au nevoie: comunități eșuate cu nevoie de solidaritate, generozitate și bună gestionare a bugetului local. În interesul părinților și pruncilor.
Pentru mine și despre asta este Crăciunul: implicare în comunitatea locală pentru cei mai vulnerabili și măsuri de intervenție din partea comunității dincolo de incapacitățile individului. Crăciun fericit tuturor!”, este mesajul integral postat de Iulian Bulai pe contul său de Facebook.