Țiuitul în urechi: află ce boli grave poate ascunde acesta
Aproape toți am fost afectați de acest simptom al țiuitului urechilor. De obicei nu l-am băgat de seamă și am uitat de el, imediat ce a trecut, dar el poate deveni persistent și extrem de deranjant. Majoritatea tinde să-l ignore în continuare, însă puțini știu că el ascunde probleme de sănătate mult mai grave.
Țiuitul în ureche, cunoscut si ca tinitus, este de obicei un simptom al unor tulburări ale urechii și poate fi o problemă pe termen scurt sau una care durează ani de zile. Tratamentul implică, în general, determinarea cauzei și rezolvarea problemei, deși motivul poate fi dificil de determinat, uneori.
Problemele rinichilor
Pietrele sau nisipul la rinichi sunt una dintre principalele cauze ale acestui fenomen, deși nu s-ar gândi nimeni la așa ceva. Vasele de sânge extrem de subțiri din componența urechii interne reacționează imediat la fluctuațiile date de presiunea sângelui, care este direct coordonată de funcția rinichiului. Dacă filtrarea sângelui în rinichi este afectată de microcalculi, apar fluctuațiile, iar vasele periferice din întreg organimul reacționează imediat.
Expunerea la zgomote
Expunerea la zgomote puternice provoacă daune urechii și se prezintă ca un țiuit în ureche. Persoanele care lucrează cu utilaje grele sau cele care ascultă muzică în căști, cu volmul dat la maxim, se plâng adesea de cest lucru.
Imbătrânirea
Zgomotele în urechi sunt adesea legate de pierderea auzului, care intervine odată cu înaintarea în vârstâ. Multe persoane încep sa experimenteze țiuitul în urechi după vârsta de 60 de ani și poate deveni mai rău pe măsură ce persoana înaintează în vârstă.
Probleme ale vaselor de sânge
Hipertensiunea arterială și tensiunea arterială scăzută afectează vasele de sânge și pot cauza zgomote în urechi. Bolile cardiovasculare pot afecta vasele de sânge din jurul urechilor și acest lucru poate duce la țiuit.
Acumularea de ceară în ureche
Ceara acumulată în ureche conduce la acest lucru, pâna când blocajul este eliminat.
Infecții
Infecții ale urechii interne sau externe pot duce la tinitus temporar sau permanent. Labirintita, otita medie, răceala, gripa și alergiile pot conduce la o disfuncție a trompei lui Eustachio.
Boli
Anumite boli si afectiuni ale urechii și corpului pot include tinitusul ca simptom. Hipertiroidismul, hipotiroidismul, fibromialgia, diabetul, boala Meniere și boala Lyme sunt toate tulburări care provoacă zgomote în ureche.
Medicamente
Unele medicamente pot afecta urechile și cauzează tinitus. Oamenii care iau doze mari de aspirină se confruntă cu tinitus ocazional. Alte medicamente legate de tinitus includ antibiotice, diuretice, chinina, clorochina și unele medicamente pentru cancer.
Probleme ale creierului
Rareori, o problemă gravă a creierului poate cauza zgomote în urechi. Tumori, leziuni la cap și anevrisme cerebrale sunt cauze potențiale de tinitus.
sursa: medlive.ro