MENIU

ITP 2024. Mai e valabil ITP-ul și în ultima zi. Amendă uriașă pentru ITP expirat

Mai este valabil ITP-ul și în ultima zi? Foto/Profimedia

În momentul în care se efectuează Inspecția Tehnică Periodică, inginerii verifică mai multe aspecte ale unei mașini. În primul rând, se face o inspectare a caroseriei, a șasiului, a motorului și a documentelor. Astfel, se verifică dacă structura nu e afectată de rugină, dacă actele sunt conforme și dacă nu cumva au fost făcute modificări de motor sau alte sisteme neomologate.

Apoi, se analizează elementele de siguranță, direcția, frânele și sistemul de iluminare. Și, foarte important, se face o analiză a nivelului de noxe emise pe eșapament.

Conform legii, vehiculele care prezintă defecte periculoase sau grave, nu primesc drept de circulație. Doar mașinile fără probleme sau cu defecte minore vor primi drept de circulație, cu o valabilitate de până la 2 ani.

 

Mai e valabil ITP-ul în ultima zi, în 2024?

Conform legii, mașinile noi nu trebuie să facă inspecția tehnică decât după 3 ani de la data primei înmatriculări.

Vehiculele care au mai puțin de 12 ani de când se află în circulație, trebuie supuse Inspecției Periodice la fiecare 2 ani. Iar mașinile care au mai mult de 12 ani de la prima înmatriculare, vor reface ITP-ul anual.

În cazul mașinilor de taxi sau care fac transport de persoane, ITP-ul se face de 2 ori pe an.

Valabilitatea acestei Inspecții Tehnice este trecută pe talon, în partea de final. Astfel, dacă în acea rubrică scrie, de exemplu, data „24.10.2025”, înseamnă că inspecția este valabilă până la acea dată, inclusiv.

Așadar, conform legii, ITP-ul este valabil în ultima zi specificată pe certificatul de înmatriculare.

Cât e amenda pentru ITP expirat?

Cei care circulă cu ITP expirat riscă să primească două amenzi, concomitent. Pentru că, în prezent, legea stabilește că se suspendă automat înmatricularea unei mașini când îi expiră inspecția tehnică.

Ceea ce înseamnă că, din acel moment, șoferul conducere o mașină neînmatriculată.

Astfel, dacă ești prins cu ITP expirat, riști să primești o amendă pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil. Iar cea de-a doua amendă se va aplica pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată.

Astfel, dacă ești prins cu ITP expirat, amenda minimă este de 4.785 de lei iar cea maximă poate ajunge la 6.600 lei.

În plus, se suspendă pe loc dreptul de circulație pentru respectivul autovehicul, iar talonul și plăcuțele de înmatriculare vor fi reținute de poliție.

Iar recuperarea lor se va putea face doar dacă vehiculul va trece de Inspecția Tehnică Periodică efectuată la RAR (Registrul Auto Român).

SURSA

Mai multe articole despre:
itp 2024 pret itp 2024 acte itp amenda itp expirat