Îţi săruţi copilul pe buze? Adevărul dur despre acest gest aparent banal
Există mulţi părinţi care obişnuiesc să îşi sărute copiii pe gură, însă specialiştii ne atrag atenţia asupra acestei manifestări a afecţiunii părinteşti. Află, aşadar, care este adevărul dur din spatele acestui gest, de a-ţi săruta copilul direct pe buze.
Potrivit unui psiholog de peste hotare, Claudia Jiménez Chacón, "sărutul pe buze" poate fi o manifestare normală a afecţiunii; aşa îşi arată unii părinţi afecţiunea faţă de copiii lor.
Cu toate acestea, specialiştii din domeniul medical subliniază că această acţiune - acest sărut banal pe buze - nu este deloc un gest sigur, deoarece adultul poate transmite copilului său în acest fel o infecţie.
Pe de altă parte, Sandra Beltran, medic pediatru şi specialist în boli infecţioase ale copiilor, de la Asociaţia Columbiană a Bolilor Infecţioase, spune că "Sărutul pe buze este un factor care pune accentul pe transmiterea bolilor".
Una dintre aceste boli este infecţia cu citomegalovirus (sau infecţia citomegalică), o maladie din grupul infecţiilor respiratorii provocată de un virus. Mai sunt de menţionat infecţiile virale - nu doar cea menţionată mai sus, care se transmit prin salivă, atunci când persoana dă mâna cu altcineva sau chiar şi atunci când o persoană strănută pe antebraţ.
Mononucleoza infecţioasă este o boală acută, infecţioasă, transmisibilă, produsă de virusul Epstein-Barr (un herpes virus ADN). Cunoscută în limbajul de zi cu zi sub numele de "boala sărutului", aceasta aparţine familiei herpesului; mononucleoza se transmite prin sărut, prin faptul că persoana bea din acelaşi pahar din care a băut un bolnav sau prin faptul că împarte aceeaşi mâncare cu o persoană bolnavă.
Sursa: feminis.ro