MENIU

Italia: Valul de migranți în Europa, amplificat de Grupul Wagner. Cum reușesc mercenarii să destabilizeze țările în care operează

Foto: Profimedia

De vină pentru valul uriaș de migranți în Europa este grupul de mercenari Wagner. O spun înalții oficiali ai Italiei care descriu criza migranților drept un efect al războiului hibrid pe care Rusia îl joacă prin partenerii săi strategici din Africa.

Înainte ca Europa să fie tot mai destabilizată și dezbinată prin proteste și regimuri antioccidentale, Putin a pompat bani grei țărilor din Africa pentru a instaura dictaturi.

În schimbul resurselor strategice, Rusia a finanțat grupări paramilitare care au rolul să antreneze africani, iar unii dintre ei deja luptă în Ucraina pentru Rusia. 

Una dintre țările vizate de grupul de mercenari a fost Republica Moldova. Chișinăul a reușit la timp să dejoace planul Rusiei de destabilizare a țării. Mercenarii Wagner și infractorii erau plătiți cu 10.000 de dolari să provoace violențe în jurul guvernului Republicii Moldova. 165 de persoane suspecte că erau afiliate Wagner au fost oprite înainte de a intra în țară.

În Europa au loc tot mai multe mișcări de destabilizare anti-NATO pe fondul scumpirilor.

La Praga, protestatarii au încercat cu orice preț să smulgă drapelul Ucrainei de pe clădirea Muzeului Național. Mișcări asemănătoare au avut loc și în Italia, Franța, Germania și Austria.

Miniștrii de Externe și de Apărare ai Italiei au declarat că valul uriaș de migranți în Europa este cauzat de prezența grupului Wagner în Africa.  „Tot mai mulți africani migrează către Europa, iar acest lucru este un efect clar al războiului hibrid pe care divizia Wagner o pune în aplicare în mai multe țări africane”, a spus ministrul Apărării din Italia, citat de ansa.it.

Încă din 2015, Rusia încheia acorduri militare cu 21 de țări din Africa. Ministerul german de Externe anunța că Rusia are deja în plan să construiască baze militare în șase țări africane, printre care și în Egipt, locul preferat al investițiilor lui Putin.

Până la 50.000 de mercenari Wagner ar fi prezenți în 13 țări din Africa, iar aceștia au reușit să recruteze până la 200.000 de africani. Unui african de pe Coasta de Fildeș i s-a promis cetățenie rusă dacă se înrolează în campaniile militare Wagner din Ucraina.

În perioada 2017-2021, aproape jumătate dintre echipamentele militare importate în Africa proveneau din Rusia.

Cu câteva țări din Africa, Putin a semnat și proiecte pentru cercetare și tehnologie nucleară în valoare de zeci de miliarde de euro. Primul reactor nuclear din Egipt a costat 20 de miliarde de euro, iar Moscova a contribuit cel mai mult. 

„Mi se pare că, la ora actuală, se poate spune cu siguranță că creșterea exponențială a fenomenului migrator de pe coastele africane face parte, de asemenea, într-o măsură deloc neglijabilă, dintr-o strategie clară de război hibrid pe care divizia Wagner, mercenari în solda Rusiei, o pune în aplicare, folosindu-și greutatea considerabilă în unele țări africane,” a mai spus ministrul apărării italian, Guido Crosetto.