MENIU

Italia a decis restricții de sărbători! Se introduce „super certificatul verde”, iar vaccinarea devine obligatorie

Italia a decis restricții de sărbători! Se introduce „super certificatul verde”

Italia a decis restricții dure de sărbători pentru a preveni accelerarea infectărilor. Cei vizați sunt în primul rând nevaccinații. Certificatul verde va fi impus în 10 zile, iar vaccinarea va deveni obligatorie în anumite sectoare.

Consiliul de Miniștri din Italia a aprobat, în unanimitate, decretul care impune restricții mai aspre anti-COVID-19. A fost dată undă verde pentru măsuri restrictive fără precedent până acum. 

Astfel, de la 6 decembrie va fi introdus „super certificatul verde” pentru vaccinați și cei vindecați de COVID-19, pentru acces la anumite activități, evenimente culturale, sportive etc. Vaccinarea va fi obligatorie în educație, apărare și securitate.

„În decret sunt abordate patru domenii. Vaccinarea care este deja în vigoare pentru anumite categorii o extindem la alte categorii: personalul nesanitar care lucrează în sectorul sanitar, poliția și armata și tot personalul școlar. Extinderea vaccinării în anumite sectoare acoperă și cea de-a treia doză", a anunțat ministrul italian al Sănătății, care a precizat că vaccinul anti-COVID-19 nu este obligatoriu pentru copiii sub 12 ani, potrivit documentului aprobat.

"Situația epidemiologică în afara Italiei este foarte gravă. Și asistăm, de asemenea, la o înrăutățire ușoară, dar constantă, și la noi. Acoperirea vaccinală începe să slăbească în această perioadă", a anunțat miercuri seară premierul Mario Draghi.

"Intervenim acum și pregătim din timp Crăciunul, în așa fel încât să permitem activităților economice să își planifice lunile următoare fără teama unor întreruperi care ar avea un impact economic asupra redresării: de aici și decizia de a elimina închiderile în zona galbenă sau portocalie și de a introduce restricții doar pentru cei care nu sunt vaccinați”, a mai explicat Draghi.

Pentru început, „super certificatul verde" va fi valabil din 6 decembrie 2021 până în 15 ianuarie 2022, dar va fi posibil să se prelungească perioada.

Din 6 decembrie, pentru cei nevaccinați și care nu doresc să se vaccineze va fi valabil doar testul negativ COVID-19 pentru prezența la serviciu, pentru a desfășura activități esențiale sau pentru călătorii lungi. Astfel că cei nevaccinați sau care se află în carantină sau nu s-au vindecat încă de COVID nu mai au voie să frecventeze teatre, sali de sport, restaurante în care mai au acces acum, doar până pe 6 decembrie.

Valabilitatea certificatului verde normal a fost redusă de la 12 luni la 9 luni, iar din 15 decembrie devine obligatorie vaccinarea în educație, apărare și securitate. A treia doză de vaccin se va putea face la 5 luni de la administrarea anterioară.