Istoria trădărilor lui Victor Ponta: de la Adrian Năstase la Tăriceanu
Victor Ponta are o listă lungă de trădări politice" - Adrian Năstase, Mircea Geoană, Crin Antonescu, Liviu Dragnea, iar mai nou Călin Popescu Tăriceanu. O analiză Adevarul.
În ultimele săptămâni, Victor Ponta s-a poziţionat pe scena politică drept "marele combinator" care face şi desface alianţe sau guverne.
Fără niciun pic de resentimente, Ponta renunţă la anumite poziţii politice şi îi trădează pe cei cărora le-a promis sprijinul, doar pentru a obţine ceea ce îşi doreşte: accesul la guvernare cu orice preţ. Genul acesta de a face politică îi este caracteristic liderului Pro România încă de la începutul activităţii sale, scrie Adevarul.ro, care face un istoric al trădărilor lui Ponta, de la Adrian Năstase la Tăriceanu:
"A început prin a-şi trăda mentorii, a continuat prin a-şi trăda partenerii şi chiar prietenii, fără nicio excepţie. Cei care i-au fost alături în diverse etape ale activităţii sale politice şi au fost trădaţi, vorbesc despre lipsa lui de caracter. Finalul tuturor acestor relaţii au avut un numitor comun: Victor Ponta a trădat.
Mentorul Adrian Nastase
Când Adrian Nastase l-a adus pe tânărul Ponta în partid, mulţi au crezut că Micul Titulescu va fi un colaborator supus al şefului său. Aşa a şi fost o perioadă, până când, odată intrat în lumea celor puternici, Victor Ponta a început să-şi facă propria agenda şi să stabilească legături personale cu diferiţi politicieni sau oameni din serviciile secrete.
Astfel, Gabi Oprea şi George Maior i-au devenit naşi, primul de botez, al doilea la căsătoria lui Victor Ponta cu Daciana Sârbu. Au venit alegerile prezidenţiale din 2004, Nastase a pierdut şi a început declinul acestuia.
Ponta a trecut în tabăra celor care l-au îndepărtat pe Năstase din fruntea PSD şi s-a apropiat de Mircea Geoană şi Grupul de la Cluj, unde Ioan Rus era principalul exponent.
Adrian Năstase a comentat public atitudinea lui Ponta faţă de el, mult mai târziu, în 2017: "Ponta are calităţi de om politic. Nu ştiu dacă are calităţile necesare de loialitate. Ăsta e marele lui defect. Avea calităţi foarte bune, nu ştiu dacă va reuşi să treacă peste problemele de caracter. Nu-l mai recunosc în ultima vreme. Poate l-am cunoscut într-o vreme, dar m-am înşelat. Ponta era unul dintre participanţii la întâlnirile cu cei pe care îi numeşte statul paralel. El nu are dreptate nici când are dreptate. Nu cred că are abilitatea morală de a-l critica pe Dragnea, care e o ţintă pentru un grup de oameni care-l sprijină pe Iohannis pentru al doilea mandat."
Nu l-a votat pe Mircea Geoană
În preajma alegerilor prezidenţiale din anul 2009, Ponta se remarca din nou. Împins în faţă de prietenii socrului său, Ilie Sârbu, unul dintre cei mai influenţi oameni din PSD, devine purtătorul de cuvânt al prezidenţiabilului Mircea Geoană.
Ce platformă mai bună de ascensiune decât apariţiile în media? Mulţi l-au subestimat atunci. Însă cu o tenacitate greu de egalat, Ponta s-a poziţionat din ce în ce mai puternic în PSD, ca o alternativă la Mircea Geoană. Ajutat de Grupul de la Cluj şi de naşul George Maior, directorul SRI, Ponta a atacat după eşecul lui Geoană de la prezidenţialele din 2009, poziţia de şef al PSD.
Lipsa de loialitate faţă de propriul partid şi candidat la prezidenţiale, aveau să fie dezvăluite chiar de Victor Ponta care a declarat public în anul 2014 că "în 2009 l-a votat pe Crin Antonescu, pentru primul tur al prezidenţialelor, iar pe Mircea Geoană în turul doi".
Ulterior, Mircea Geoană, dupa ce Victor Ponta i-a luat conducerea partidului şi l-a exclus din partid, l-a caracterizat pe Ponta în termeni la fel de duri ca şi Adrian Năstase: "Eu am fost solidar uman cu Ponta pentru că ştiu prin ce a trecut. M-am trezit din partea lui cu o atitudine care denotă o uriaşă carenţă de caracter".
Următoarele victime: Liviu Dragnea şi Crin Antonescu
Ajuns şef la PSD, Ponta a pus la cale marea alianţă alături de Crin Antonescu. Acasă la Liviu Dragnea a apărut USL, alianţă care avea să dea jos Guvernul Ungureanu şi să câştige detaşat alegerile din 2012. Peste numai câţiva ani de la acele evenimente, atât Crin Antonescu, cât şi Liviu Dragnea aveau să povestească public cum Victor Ponta i-a trădat atât pe ei, cât şi partidul prin modul cum a realizat lista guvernului împreună cu naşul său, George Maior.
Ultimul pe listă – Călin Popescu Tăriceanu. Jocurile făcute în ultima lună de liderul PRO Romania arată clar că intenţiile sale sunt de a destructura PSD. A pornit prin ademenirea lui Tăriceanu cu susţinerea candidaturii la prezidenţiale a liderului ALDE şi a continuat cu negocieri pe sub masă cu Viorica Dăncilă, pentru a intra la guvernare, toate aceste demersuri dovedindu-se o mare minciună.
A reuşit în cele din urmă ruperea Alianţei PSD-ALDE, PSD s-a ţinut tare şi nu a căzut în plasa lui Ponta privind colaborarea, însă, Tăriceanu a cedat “farmecelor” liderului Pro România, care, aşa cum era de aşteptat, l-a păcălit, punându-i pe tavă candidatura lui Mircea Diaconu, despre care nu vorbise nimic până în momentul în care ALDE nu a ieşit de la guvernare".