Isteria noului medicament "minune" pentru slăbit. Avertismentul medicilor
Medicii şi farmaciştii atrag atenția că, de câteva luni, se conturează un adevărat fenomen legat de medicamentul Ozempic, o soluţie injectabilă destinată diabeticilor, dar folosit tot mai des ca tratament pentru slăbit. Specialiștii atrag atenția că astfel de tratamente "după ureche" pot avea efecte negative, pentru că mulți pacienți exagerează cu dozele administrate.
Medicul diabetolog Doru Negru, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, spune că tratamentul ajută şi în scăderea în greutate, fapt confirmat de studiile de specialitate, potrivit ziare.com.
Pe de altă, specialistul le atrage atenția pacienţilor care solicită acest medicament fără a suferi de diabet că cea mai bună soluţie pentru a slăbi este, totuși, un regim alimentar cumpătat. În caz contrar, după întreruperea tratamentului, kilogramele se pun la loc .
Riscuri dacă luăm medicamentul ”după ureche”
În primul rând, este vorba de dozare, o dozare a acestui medicament nu trebuie luată de pe net. În primul rând orice pacient care începe insulina merge la cabinetul medicului şi i se face instructajul asupra cum se injectează această insulină, este vorba de subcutanat, în ce moment al zilei, la câte zile să facă, îşi monitorizează din când în când glicemia înainte de a administra o nouă doză, sunt foarte multe măsuri care trebuie luate.
Și farmaciștii atrag atenția că se confruntă cu tot mai mulți pacienți care vin să solicite medicamentul fără să aibă reţetă și nici măcar investigații medicale recente, precum analiza sângelui și ecografie abdominală.
“Ca efect secundar, nu advers, s-a observat că majoritatea pacienţilor au avut o scădere foarte mare în greutate, uneori chiar de 20 de kilograme, asta în timp de 2-3 luni. În România a fost introdus pe piaţă de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi este folosit în reţete gratuite şi compensate tocmai pentru pacienţii care au probleme cu glicemia, pentru diabetici”, a explicat pentru News.ro farmacista Beatrice Speteanu.
Specialistul a avertizat că lipsa unor efecte adverse în astfel de situații trebuie pusă în legătură cu faptul că au fost urmărite persoanele care au urmat tratamentul în baza unei prescripții, nu că n-ar putea exista astfel de efecte, în cazul unei administrări haotice.