MENIU

Isărescu: Creșterea economică nu este limitată de inflația scăzută, ci de muncă sau productivitate

Inflația scăzută nu reprezintă factor de îngrijorare pentru creșterea economică, stimularea altor factori fiind necesară pentru o creștere economică mai mare, respectiv munca, productivitatea, inovarea și managementul performant, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației, potrivit AGERPRES.

"Inflația a scăzut foarte mult. În România, nu este element de îngrijorare. Și cu această scădere, inflația este în continuare cea mai ridicată comparativ cu celelalte țări post-comuniste, nemembre ale zonei euro, și nu cred că trebuie să ne îngrijorăm. Pentru că dacă vrem să avem creștere economică mai mare, avem deja 3% zic eu o creștere bună la nivel european, dar dacă vrem să avem o creștere economică mai mare, nu inflația scăzută ne deranjează. Dacă vrem creștere economică mai mare trebuie să stimulăm munca, productivitatea, inovația, managementul performant și așa mai departe. Nu văd, în acest moment, nicio legătură între creșterea economică și nivelul inflației", a explicat Mugur Isărescu.

Pe de altă parte, el susține că, datorită reducerii inflației, România a ajuns să îndeplinească și ultimul din cele cinci criterii de la Maastricht, de convergență nominală către zona euro, dar acum trebuie să demonstreze că îndeplinirea criteriilor este sustenabilă.

"Am intrat în clubul european și suntem în apropiere cu toate țările post-comuniste care nu sunt încă membre ale zonei euro. România a îndeplinit în aceste luni și ultimul criteriu care nu era îndeplinit din criteriile nominale de la Maastricht, și anume rata inflației. Sperăm să rămânem în această zonă. Oricum, regulile s-au mai schimbat în ceea ce privește intrarea în zona euro, este nevoie acum de a arăta că îndeplinirea criteriilor este sustenabilă și convergența în sens larg este îndeplinită", a subliniat guvernatorul BNR.

Referitor la factorii care au determinat reducerea inflației în trimestrul doi din acest an, șeful BNR a enumerat aprecierea peste așteptări a leului, scăderea prețurilor administrate (certificate verzi și tarife de distribuție a gazelor naturale) și, surprinzător, scăderea prețurilor la legume.

Mugur Isărescu a amintit și factorii persistenți care au ajutat la scăderea inflației, respectiv deficitul de cerere, inflația scăzută din zona euro și anticipațiile inflaționiste în scădere.