MENIU

ÎPS Teodosie contestă nunțile de sâmbătă spunând că sunt sub blestem: „Nu sunt conforme cu rânduiala bisericească”. Cum le spulberă visul mirilor

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Teodosie, a făcut recent declarații care au stârnit controverse, afirmând că nunțile organizate sâmbăta nu respectă rânduiala bisericească.

Într-o intervenție la Radio Dobrogea, Teodosie a subliniat că oficierea cununiilor religioase în această zi este o „mare greșeală” și că mirii care se căsătoresc sâmbăta ar rămâne „sub un blestem”. Cu toate acestea, el a recunoscut că nu există o decizie oficială a Sfântului Sinod care să interzică explicit astfel de ceremonii și, prin urmare, nu poate să impună o interdicție formală.

Ce a declarat ÎPS Teodosie

ÎPS Teodosie a explicat că tradiția ortodoxă interzice combinarea doliului și a bucuriei în ziua de duminică, zi dedicată Domnului. „Duminica este o zi de sărbătoare, iar pomenirea morților nu se face în această zi. Canoanele bisericești sunt clare: anatema pentru cei care plâng morții duminica”, a declarat arhiepiscopul.

În ceea ce privește cununiile, Teodosie a argumentat că acestea ar trebui organizate în zile precum marțea, joia sau duminica, și a criticat tendința de a organiza ceremonii religioase sâmbăta. El a menționat că, deși nu există încă o decizie formală la nivel sinodal, le impune mirilor care aleg să se căsătorească sâmbăta să își facă „canon de pocăință”.

Declarațiile arhiepiscopului vin după alte afirmații controversate, cum ar fi interdicția fumatului pentru cei care doresc să primească împărtășania.