MENIU

ÎPS Teodosie, confruntat cu o întrebare provocatoare lansată de un credincios: „Da, este curios!”

În cadrul emisiunii Cuvântul Ierarhului difuzată la Radio Dobrogea, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oferit răspunsuri la întrebările ascultătorilor, printre care și una legată de lipsa mustrării de conștiință pentru unele păcate. Întrebarea credinciosului a adus în discuție o situație delicată: ce se întâmplă atunci când o persoană nu simte remușcări pentru un păcat comis.

Ierarhul a explicat cu claritate că lipsa mustrării de conștiință este un semn că persoana respectivă nu conștientizează gravitatea acțiunii sale. „Da, este curios!”, a remarcat ÎPS Teodosie, subliniind că păcatul este, în esență, o rană adusă lui Hristos, cel care s-a sacrificat pentru iertarea omenirii.

Păcatul, o rană pentru Hristos

„Orice păcat este o rană pe care I-o aducem lui Hristos, cel care s-a răstignit pentru iertarea păcatelor noastre,” a explicat ÎPS Teodosie. Arhiepiscopul a subliniat că fiecare greșeală comisă de om reprezintă o nouă suferință adăugată la rănile lui Hristos, motiv pentru care este esențial ca fiecare persoană să fie conștientă de faptele sale și de consecințele spirituale ale acestora.

El a accentuat faptul că adevărata căință începe cu conștientizarea păcatului și recunoașterea impactului pe care acesta îl are nu doar asupra propriei persoane, ci și asupra relației cu Dumnezeu.

Căința, esențială pentru iertare

ÎPS Teodosie a explicat că remușcările sunt un pas important în drumul spre iertare. Fără căință, Dumnezeu nu poate ierta, deoarece aceasta reflectă conștientizarea profundă a greșelii. „Dacă nu te căiești, Dumnezeu nu te poate ierta,” a avertizat el, atrăgând atenția asupra importanței unei conștiințe treze.

Arhiepiscopul a asemănat păcatul neiertat cu un „cancer al sufletului”, subliniind că rămânerea într-o stare de nepocăință poate duce la o degradare spirituală. „Dacă nu ne căim, rămânem cu păcatul în suflet,” a spus el, subliniind nevoia urgentă de a face pace cu conștiința și cu Dumnezeu prin spovedanie și rugăciune.

Mesajul final: Conștiința trează, cheia vindecării spirituale

În concluzie, ÎPS Teodosie a îndemnat ascultătorii să fie vigilenți cu privire la starea conștiinței lor și să nu lase păcatele nespovedite să devină răni adânci în suflet. „Trebuie să ne doară această rană pe care I-o aducem celui care ne-a răscumpărat din păcat și din moarte,” a declarat ierarhul, aducând un apel la introspecție și căință sinceră.

Mesajul său a fost unul de încurajare pentru toți credincioșii de a-și recunoaște păcatele și de a căuta iertarea divină printr-o conștiință trează și un angajament profund de a-și îndrepta greșelile.